Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Torkolattűz az afgán éjszakában

Szöveg: MH PRT-9 |  2010. október 12. 5:30

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) őr és biztosító százada lövészetet hajtott végre október elején Afganisztánban, a khilagayi lőtéren BTR-80A típusú páncélozott gyalogsági harcjárművekkel.

A gyakorlat érdekességét a járművek adták. Mivel a magyar katonák már begyakorolták a HMMWV-ról (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – nagy mozgékonyságú

1595908540
többcélú kerekes jármű) történő lövészetet, most a BTR-80A típusú járműveiket vették elő. 

A BTR-ek Afganisztánban leginkább a szovjetek ellen vívott háborúban váltak ismertté, illetve hírhedtté. A szovjetek kivonulása után is használták ugyanakkor azokat egy darabig, sőt, a tálib hatalom ideje alatt is. Jelenleg az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA) hadrendjében megtalálható több változata is.

A BTR-80A-kal történő gyakorlás különösen fontos, mivel az itteni eljárások nem azonosak a hazai körülmények között begyakorolt hagyományos harctevékenység során

1595908541
alkalmazottakkal. A közelbiztosítás és a menetbiztosítás megszervezése új módszereket is kíván. Ebben segítettek az MH PRT logisztikai szakemberi általi módosítások. A homokzsákokkal és acélhálóval felszerelt BTR-80A-k oldalbiztosítását nagyobb biztonságban tudják ellátni, mert a jármű oldalára szerelt „pótpáncél" és a küzdőtér tetején kialakított mellvéd növeli a védettséget nem csak a kézi, de a páncéltörő fegyverekkel szemben is. Az MH PRT szakemberei a változtatásokat úgy hajtották végre, hogy azzal nem növelték meg a jármű harci tömegét, és az átalakítás bármikor le is bontható maradandó nyomok nélkül.

A gyakorlás magába foglalta nem csak a drillek begyakorlását, de az éjszakai lövészetet is, amellyel a harcjármű éjszakai képességét tesztelték a katonák a helyi viszonyok között. Az egymás mellett álló technikai eszközök félelmetes látványt nyújtottak éjszaka, ahogyan egymás után nyitottak tüzet. A torkolattűz fénye az egész környéket bevilágította. A lövészet sikeres volt. Minden technika megfelelően működött, és a lövészek begyakorolták a megfelelő eljárásokat, és emelték a fedélzeti fegyverek kezelésében szerzett gyakorlatukat is.

A PRT-9 ezzel a gyakorlattal is szélesítette lehetőséget a jövőbeni feladatok megoldásában.

1595908541