Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország Chinook helikoptereket vásárol

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2011. június 10. 17:34

Törökország a napokban jelentette be, hogy a tárgyalások jelenlegi állapota szerint közel vannak azon szerződés véglegesítéséhez, melynek keretein belül, több mint 300 millió dollár értékben hat darab CH-47F nehéz szállítóhelikoptert vásárolnának. A Chinookok beszerzésének lehetősége már nem új keletű, hiszen a Kongresszus már 2009 decemberében rábólintott az eladásra.

Ezt követően azonban a török védelmi beszerzésekért felelős ügynökség pénzügyi nehézségek miatt hatra csökkentette a beszerzendő darabszámot, a fennmaradó nyolc példány megvásárlásáról pedig a jövőben fognak csak dönteni. Az Egyesült Államok és Törökország közötti tárgyalássorozat 2010-ben vette kezdetét, a jelenlegi állapot szerint a szerződés végére hamarosan pont kerülhet. Az előzetes tervek szerint a Chinook helikopterek leszállítása 2013-ban kezdődhetne el, a török hadsereg állományába kerülő CH-47F-eken kisebb módosítások elvégzését is tervbe vették. A hadsereg arzenáljában újdonság lesz a nehéz szállítóhelikopter, korábban ilyen kategóriájú forgószárnyast még nem rendszeresítettek Törökországban.

A CH-47F a CH-47D modernizált változata, a Chinook helikoptercsalád legújabb tagja.

A nehéz szállítóhelikopterek vásárlása ugyanakkor csak egyike a jelenleg is zajló török helikopter programoknak: 2008-ban és 2010-ben Törökország szerződést írta alá az olasz AgustaWestland céggel 60 darab T-129 (AW-129) típusú harci helikopter közös gyártásáról. Továbbá 2011-ben a törökök az amerikai Sikorsky Aircraft céget hirdették ki győztesként: ennek értelmében 109 darab T-70-es (S-70i Black Hawk) többfeladatú helikopter kerülhet legyártásra. Várhatóan 2012-ben Törökország újabb programba fog bele, melynek keretein belül egy 4500-5500 kg kategóriájú, könnyű többfeladatú helikopter gyártásához keres majd külföldi partnert.

Címkékhelikopter