Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökország nyolcvan Eurofighter Typhoon vásárlását tervezi

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2022. április 3. 19:05

A napokban felröppent információk szerint Törökország 80 darab Eurofighter Typhoon vásárlását fontolgatja merevszárnyú harci repülőgép flottájának modernizálása érdekében.

eurofightertyphoon_01

Úgy tűnik, hogy ez az ügylet a TF-X programhoz kapcsolódik, amelynek célja, hogy a török ​​nemzeti ipar egy ötödik generációs vadászgépet fejlesszen ki külföldi technológiai hozzájárulással.

f-16-3

Ankara érdeklődése az „európai” repülőgép iránt annak köszönhető, hogy az Egyesült Államok megvétózta a törökök F-35 és az F-16 legújabb változata, az F-16V Block 70/72 megvásárlására vonatkozó szándékát, sőt, Washington meghiúsította a török légierő F-16-os flottamodernizációs programját is.

Ankara a helyi repülési ipar által kivitelezett F-16-os modernizációs programmal válaszolt az amerikai obstrukcióra. Ezen túlmenően Törökország elkezdte új, nem amerikai vadászgépek vásárlását, hogy korszerűsítse flottáját a TF-X bevezetéséig. Törökország már egy ideje behatóan vizsgálja és értékeli az orosz vadászgépeket is, például a Szu-35-öst és a Szu-57-est, de az ukrajnai háború véget vetett a Moszkvával kötendő megállapodásnak.

Mivel jelenleg nagyon feszült a viszony Franciaország és Törökország között, nem valószínű, hogy a Rafale is bekerülhet a lehetséges jelöltek közé. Ez a vita Londonnak kedvez, amely azon dolgozik, hogy az Eurofighter azonnali megoldást biztosítson és a BAE Systems támogatást nyújtson a TF-X programhoz.

A hírek szerint a BAE Systems már benyújtott egy ajánlatot, amely két lehetőséget tartalmaz: a Typhoon közvetlen szállítása a legújabb változatban vagy Törökország ipari részvételével, amely a legtöbb vadászgépet otthon szerelné össze és gondoskodna a karbantartásukról. Úgy tűnik, ez az utóbbi opció jobban fekszik Ankarának.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika