Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törökországban lesz az újabb tárgyalás Iránnal?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. szeptember 15. 15:02

Valószínűleg Törökországban tartják meg október elsején az újabb tárgyalást a nemzetközi közösség képviselői és Irán között – közölte kedden Brüsszelben Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

A tárgyaláson a nemzetközi közösség részéről fel kívánják vetni a nukleáris dosszié kérdését is. Széles körben osztják ugyanis azt az aggodalmat, hogy Irán atomprogramja nem csupán békés, energiatermelési, hanem katonai célokat is szolgál. Solana kifejtette, az október elsejei párbeszéd annyiban új lesz, hogy az amerikaiak “hivatalosan" is jelen lesznek – vagyis nem Solanán keresztül “üzennek" Teheránnak, hanem saját hangjukat fogják hallatni. Ezt pedig az EU “fődiplomatája" szerint Iránnak pozitív fejleményként kell értékelnie.Mint kifejtette, a Nyugat továbbra is “két vágányon" közelíti meg az iráni problémát. Egyfelől együttműködést kilátásba helyező, ösztönző elemeket tartalmazó felszólítást intéz Iránhoz, hogy hagyjon fel azzal a tevékenységgel, amely atomfegyverek kifejlesztését célozhatja, másfelől fenntartja a szankciókkal való fenyegetést. Most azonban – tette hozzá – nem időszerű új szankciók bevezetéséről beszélni, hanem az október elsejei tárgyalásra kell készülni.

Solana hat hatalom – az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína és Oroszország – nevében tárgyal Iránnal. Teherán úgymond átfogó megbeszéléseket kíván folytatni a nemzetközi közösséggel, de számos olyan megnyilatkozása volt, amelyben kizárta, hogy nukleáris programjáról is szó essék, illetve hogy e tekintetben kész lenne bármilyen kompromisszumra. Elhangzott azonban olyan jelzés is, hogy az atomfegyverek terjedése – az úgynevezett proliferáció – elleni fellépésről Irán kész átfogó jelleggel tárgyalni. Nyugati értelmezés szerint ebbe belefoglalható az iráni “nukleáris dosszié".