Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„A honvédség szakszerű, fegyelmezett, professzionális”

Szöveg: Szűcs László |  2009. szeptember 15. 16:15

Befejeződött a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvénye, a Bevetési Irány 2009 gyakorlat. A záró mozzanatot, vagyis a szeptember 15-i látogatói nap eseményeit a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a honvédelmi miniszter is megtekintette az Ercsi szomszédságában található vízi gyakorlótéren.

Az elmúlt egy hónapban tizennégy alakulat csaknem ezernégyszáz katonája vett részt háromszáz technikai eszközzel a Magyar Honvédség idei legnagyobb kiképzési rendezvényén, a Bevetési Irány 2009 gyakorlaton, amelynek zárásaként szeptember 15-én úgynevezett látogatói napot rendeztek Ercsi térségében, az ismételten használatba vett vízi gyakorlótéren.

Az eseményen részt vett Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke – akit érkezésekor a tábor szomszédságában kialakított alakulótéren katonai tiszteletadással fogadtak –, Bajnai Gordon miniszterelnök, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Vadai Ágnes, a minisztérium államtitkára is.

A magas rangú vendégek mellett a gyakorlat látogató napjára meghívást kaptak az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának képviselői, a Magyar Honvédség volt vezérkari főnökei és haderőnemi parancsnokai, a társfegyveres testületek országos parancsnokai, a katonai attasétestület képviselői, a megyei és városi önkormányzati hivatalok vezetői, a megyei védelmi bizottságok, a Magyar Honvédséggel kapcsolatban álló társadalmi és civil szervezetek, valamint a tábori lelkészi szolgálatok képviselői is.

1595891410
 

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat, mint az egész magyar professzionális haderőt megmozdító esemény kezdetektől meghatározott és követett alapkoncepciója: bemutatni a katonai és politikai vezetésnek, valamint a civil társadalomnak a Magyar Honvédségben végbemenő szervezeti és képességfejlesztési eredményeket. Az idei Bevetési Irány gyakorlaton már nemcsak a szárazföldi és a légierőhöz tartozó katonai szervezetek együttműködésének bemutatása a fő feladat, hanem a tűzszerész és hadihajós szervezet, a műszaki képesség és a lövészek nemzetközi feladatokra felajánlott erőinek nagyközönséggel való megismertetése is – hangzott el a rendezvényen, melyet Tömböl László mérnök vezérezredes nyitott meg.

A HM Honvéd Vezérkar főnöke kiemelte: a Magyar Honvédség hagyományosan, minden évben számot ad a kiképzési eredményekről, az ország védelméhez szükséges képességek kialakításának helyzetéről. A Bevetési Irány 2005 gyakorlattól kezdődően évente ennek a gyakorlatnak a keretében hajtják végre a haderő legfontosabb parancsnoki, törzsvezetési és harcászati rendezvényeit. S a katonák e gyakorlatok befejező mozzanataként mutatják be az állami vezetésnek és az ország lakosságának azokat a valós képességeket, amelyek a mai magyar haderőt jellemzik.

A vezérkari főnök hozzátette: az elmúlt években végrehajtott Bevetési Irány gyakorlatok teljes mértékben betöltötték a katonai vezetés elgondolásaiból adódó feladatokat. Lehetőséget adtak a haderő értékeinek, a társadalmi elvárásoknak és katonai-szakmai követelményeknek megfelelő képességek bemutatására.

1595891410
 

– A gyakorlatsorozat első elemeként előkészítettük, gyakoroltuk, majd bemutattuk a modulelemekből felépülő dandár képességeit 2005-ben. A következő évben a tartományi újjáépítési csoport feladatrendszere, a szövetségi felajánlásokból időarányosan teljesített feladatok bemutatása, valamint a harckiképzést szolgáló szimulációs rendszerek kerültek a középpontba. 2007-ben a haderő egységes vezetési rendszere vizsgázott, az elmúlt évi Bevetési Irány legfontosabb elemeit pedig a haderőnemek fegyvernemei és szakcsapatai közötti együttműködés erősítése és egy zászlóalj szintű éles lövészeti feladat képezték – mondta Tömböl László vezérezredes.

A vezérkari főnök hangsúlyozta: az elmúlt évek foglalkozásai kivétel nélkül kidomborították azokat az értékeket, amelyek az elmúlt években a Magyar Honvédségben végbement kultúraváltás, a hatékony és eredményes kiképzés, a személyi állomány felkészültsége és elkötelezettsége eredményezett.

– Ma, a Bevetési Irány 2009 gyakorlat és annak bemutató napja, ennek az eredményes folyamatnak az egyik meghatározó állomása – fogalmazott a Tömböl tábornok, majd arról beszélt, hogy a Bevetési Irány gyakorlatsorozat a mai bemutatóval együtt teljesítette rendeltetését. Bemutatta a Magyar Honvédség arculatát. A következő években további képességelemekkel, alkalmazási formákkal kiegészítve kívánják előkészíteni a felkészültségről, a teljesített célokról való számadást. De természetesen továbbra is az országvédelem és a légtér-szuverenitás biztosításáról, a csapatok, a törzsek felkészítéséről, gyakoroltatásáról fog szólni a katonai feladatokat meghatározó valamennyi elgondolás és követelmény.

– A továbbiakban olyan elvárásoknak is szeretnénk ezeken a rendezvényeken megfelelni, mint a nemzetközi együttműködés erősítése, a résztvevő katonai és honvédelmi szervezetek körének szélesítése, megfelelő körülmények biztosítása a felső szintű irányító szervezetek és szervek gyakorlásához. Erre a Magyar Köztársaság Nemzeti Katonai Stratégiájának szellemisége is kötelez bennünket – mondta a vezérkari főnök.

1595891411
 

Tömböl tábornok megnyitó beszédében kiemelte azt is, hogy az elmúlt évek gyakorlatai, a katonai erőt és képességet megjelenítő bemutatói mindig jól szolgálták a civil társadalom és az őt szolgáló katonák egymáshoz való közeledését, megismerését. És ez remélhetőleg a jövőben is így lesz. Ennek érdekében a katonák folyamatosan bizonyosságát adják annak, hogy a haderő képes megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

A dinamikus bemutatót levezető Benkő Tibor altábornagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka bevezetőjében elmondta: a Bevetési Irány 2009 gyakorlat fő témája az országvédelmi feladatok megtervezése, megszervezése és végrehajtása volt. Emellett pedig – a Nemzeti Katonai Stratégiával összhangban – a haderőnemek és fegyvernemek közötti együttműködés, és az olyan képességek felelevenítése, amelyek az országvédelem szempontjából fontosak.

A harcászati helyzet ismertetése után vette kezdetét az a közel egy órás dinamikus bemutató, amelynek során a végrehajtó állomány vízi átkelést hajtott végre. BTR–80/A típusú gumikerekes harcjárművek, PTSZ–M lánctalpas kétéltűek úsztak át az ötszáz métere széles Dunán, miközben a műszaki katonák pontonhidat építettek a folyón, s harci eszközöket szállító hídkompokat is üzemeltettek. A szárazföldi és légierős alakulatok, a lövész, a műszaki, a hadihajós, és a felderítő katonák együttműködése látványos bemutatót eredményezett.

A Bevetési Irány 2009 gyakorlat látogatói napja ezt követően az úgynevezett statikus bemutatóval folytatódott. A vendégek megtekintették az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj újonnan beszerzett technikai eszközeit, a térképészeti szakanyagellátó konténert, valamint a mobil terepelemző munkaállomást, a pilóta nélküli felderítő repülőgépet, a híradó-, és informatikai központ állomást, a taktikai harcászati sebesült-ellátás módozatait, a búvárok felszereléseit, a víztisztító állomást, a kiállított műszaki berendezéseket és a korszerűsített mobil orvos csoport képességet.

1595891411
 

A bemutató utáni állománygyűlésen – amelyen felsorakozott a végrehajtó állomány – Bajnai Gordon értékelte a látottakat. A miniszterelnök először is köszönetet mondott azon katonáknak, akik a világ távoli zugaiban életük kockáztatásával szolgálják a világ, és benne Magyarország biztonságát.

– Meggyőző volt ez a mai hadgyakorlat. Azt bizonyította, hogy a Magyar Honvédség fegyelmezett, szakszerű, professzionális és elkötelezett honvédekből áll, és ennek révén hazánkat nagyobb biztonságban tudhatjuk – mondta Bajnai Gordon, hozzátéve: Magyarország békeszerető és ha kell a békéért áldozatokra is képes ország. A magyar hadsereg ma ismét bizonyította, hogy ezt a békét és szabadságot biztosítani képes. Egy felkészült hadsereggel jobban szolgálhatjuk a magunk és szövetségeseink biztonságát is.

A kormányfő hangsúlyozta: a világ legerősebb katonai szövetsége, a NATO tagjaként a közös értékek és érdekek mentén alakítjuk kül-, és biztonságpolitikánkat. A szövetség hazánknak biztonságot és védelmet jelent, amit az ország ma élvez. De azt is tudni kell, hogy ennek a védelemnek ára van, nekünk is meg kell tenni mindent azért, hogy szövetségeseink is biztonságban érezhessék magukat. Magyarország az elmúlt években kiemelkedően megfelelt ezeknek a kötelezettségeknek.

– Magyarország megbízható, kiszámítható és aktív tagja ennek a katonai szövetségnek. Az utóbbi években ott vagyunk Afganisztánban, a Nyugat-Balkánon és számos más helyen. A nemzetközi együttműködésekben az ország területi nagyságát, teherbíró képességét időnként akár felül is múló mértékben vállal aktív szerepet a világ békéjének és biztonságának szavatolásában – mondta Bajnai Gordon, majd arról beszélt, hogy a Magyar Honvédség az elmúlt néhány évben sikerrel hajtotta végre 160 éves történetének egyik legnagyobb feladatát, a haderőreformot. Ennek köszönhetően a magyar haderő minden korábbinál magasabb szinten, új szervezetben, új képességekkel és korszerű felszereltséggel képes ellátni az ország védelmi feladatait. Meg tud felelni nemcsak a NATO által támasztott követelményeknek, hanem egy alapvetően új világ kihívásainak is. Hiszen a biztonságot veszélyeztető kihívások folyamatosan változnak, új fenyegetések jelentek meg, amelyekre az elmúlt évtizedekben kialakult reflexekkel nem lehet jó válaszokat adni.

1595891411
 

– A nemzetközi terrorizmus, a lokális és globális konfliktusok új kihívások elé állítják Magyarországot is. Ma itt ismét bizonyosságot szerezhettünk arról, hogy a Magyar Honvédség szakszerű, fegyelmezett, elkötelezett, professzionális teljesítményre képes. Úgy gyakorolja hivatását, hogy az adott korszerű technikai háttérrel is képes nemzetközi szinten is kiemelkedő feladatok végrehajtására. Látva az önök munkáját, két dolgot mondhatok: Magyarország biztonságban van és azt, hogy büszkék vagyunk önökre – mondta Bajnai Gordon.

Az állománygyűlés végén Tömböl László mérnök vezérezredes emléklapot adott át Sólyom Lászlónak és Bajnai Gordonnak, majd az államfő, a kormányfő, a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök együtt ebédelt a bemutatót végrehajtó katonákkal. A szakácsok gulyáságyúban főtt babgulyással és sajtos pogácsával kedveskedtek a magas rangú vendégeknek.

1595891411
 

1595891411
 

1595891412
 

1595891412
 

1595891412
 

1595891412
 

1595891412
 

1595891413
 

1595891413
 

1595891413
 

1595891413
 

1595891413
 

Fotó: Tóth László