Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a Jackal Stone 2009

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2009. szeptember 16. 8:21

Közel egy éves tervezői munka után szeptember 9-én, Horvátországban elkezdődött minden idők legnagyobb létszámú különleges műveleti erőket alkalmazó nemzetközi gyakorlata, a Jackal Stone 09. A magyar részvevők az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái.

A gyakorlaton 10 nemzet vesz részt: a főszervező Amerikai Egyesült Államok mellett a házigazda Horvátország, valamint Albánia, Litvánia, Macedónia, Lengyelország, Románia, Svédország, Ukrajna és Magyarország különleges műveleti erői közel 1500 fővel vesznek részt. A magyar részvevők az MH Összhaderőnemi Parancsnokság és a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj különleges műveleti katonái összesen 23 fővel.

Horvátország 2009. április 1-jén csatlakozott a NATO-hoz. Katonai és politikai vezetése felismerte, hogy az új típusú, aszimmetrikus biztonsági kihívások különleges katonai válaszlépéseket és gondolkodásmódot is igényelnek. A közelmúlt műveleti tapasztalatai is bebizonyították,

1595891414
hogy a nemzetközi terrorizmus elleni világméretű küzdelemben a különleges műveleti erők felépítésüknél és szervezetüknél fogva költségkímélő módszerekkel tudnak hatékonyan fellépni és stratégiai feladatokat megoldani. A JS09 gyakorlaton a magyar különleges műveleti katonák a nemzetközi környezetben egy nemzetközi terrorhálózatot figyelnek meg és semlegesítnek Horvátország területén.

A horvát fél legnagyobb idei gyakorlataként megrendezett Jackal Stone gyakorlat egyik jelentős mozzanataként szeptember 15-én látogató nap volt Udbinában, amelyen részt vett Branko Vukelic horvát honvédelmi miniszter is. A magyar felet Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke képviselte, aki elismerően nyilatkozott a gyakorlaton szolgálatot teljesítő magyar katonák munkájáról.

A sajtó és a nemzetek prominens képviselői előtt bemutatták, hogyan tudnak együttműködni a partner nemzetek különleges műveleti erői egy terrorista hálózat felszámolása során. Ennek érdekében a beazonosított civil foglyokat túszként fogva tartó terror csoport felszámolására a különleges műveleti erők közvetlen műveletet hajtanak végre helikopteres kijuttatással.

1595891414
A foglyok kiszabadítását és a terror csoport semlegesítését követően a kiemelést gépjárművek igénybevételével hajtották végre.

„A különleges műveleti erők a Magyar Honvédség egyik legújabb képessége. A Jackal Stone 2009. gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy külföldön és nemzetközi környezetben is megmutassuk, hogy készen állunk a NATO által meghatározott alapfeladatok, mint a különleges felderítés, közvetlen katonai műveletek és katonai segítségnyújtás, magas szintű végrehajtására. A gyakorlaton részt vevő katonák számára a nemzetközi környezet különösen jó terep, hiszen egy hónap múlva valós műveletekben kell számot adniuk felkészültségükről" – mondta Porkoláb Imre alezredes, a szolnoki Magyar Honvédség 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka.

Ausztria, Spanyolország és Norvégia megfigyelőként vesznek részt a gyakorlaton.

1595891414
1595891415
 

1595891415
 

Fotó: Donald Lapatrick Sparks, Porkoláb Imre alezredes