Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Horvát elismerés

Szöveg: Dr. Láda Mónika fhdgy. |  2009. szeptember 16. 8:45

A horvát-magyar katonai együttműködés elismeréseként a Horvát Köztársaság elnöke a Trifolirium (,,Három levél rend”) érdemrendet adományozta szeptember 14-én Zadarban Gyenes István dandártábornoknak, a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezetőjének.

A kitüntetést Pjer Simonovic védelmi politikai államtitkár adta át Zadar egyik legpatinánsabb szállodájában, amelyen jelen volt még Zdenko Simici altengernagy, vezérkari főnök helyettes, Zoran Drca a NATO PfP szolgálat vezetője és Robert Katic őrnagy a VM Nemzetközi Főosztály II. régió vezetője, magyar részről pedig Orosz Zoltán vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Hajas László alezredes katonai attasé valamint a párhuzamosan a Jackal Stone 2009. gyakorlatról Porkoláb Imre alezredes, a MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka, Szarka Csaba alezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadműveleti és Kiképzési Főosztály különleges műveleti tisztje és Gombos Andrea százados a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Osztály horvát referense.

Simonovic államtitkár elmondta, hogy Gyenes dandártábornok munkájával nagy mértékben hozzájárult a horvát-magyar kapcsolatok előmozdításához. Horvátország 2009. április 01-jén csatlakozott a NATO-hoz. A NATO csatlakozással kapcsolatos információcsere jelenleg is aktuális, mert a továbbiakban is számítanak a gyakorlati integráció tapasztalataira. Együttműködnek a PRT-ban, a felderítő, műszaki, logisztika és oktatás területén, de a haderőreform során szerzett tapasztalataikat is megosztották a horvát féllel. Gyenes dandártábornoknak meghatározó szerepe van azoknak a biztonság- és védelempolitikai tényezőknek a kialakításában, amelyek hozzájárulnak a Balkánról kialakított korrekt minta kialakításához.

 

Válaszbeszédében Gyenes dandártábornok Úr elmondta, hogy az elismerés, amelyet kapott, egy hosszú folyamat eredménye. Magyarország 1999. óta tagja a NATO-nak, Horvátország pedig pont 10 éve kezdte meg csatlakozási tárgyalásait. A két nemzet közötti jó kapcsolatot jelzi, hogy hazánk elsőként ratifikálta Horvátország csatlakozási okmányát. Mindezen túl pedig Magyarország konkrétan vállalta a NATO kontakt nagykövetség szerepét. Ez közvetítői feladatokat jelent a NATO és Horvátország között, amelyet a Zágrábi Nagykövetségen egy szakdiplomata segített.

,,Még sok feladat vár ránk" – mondta Gyenes dandártábornok, hiszen már csütörtökön együttes ülést tart a horvát és magyar honvédelmi miniszter, akik értékelni fogják a korábbi együttműködés tapasztalatait és két megállapodásban rögzítik a jövő év feladatait.

A Trifolirium magas szintű szakmai kitüntetés, Magyarországon korábban 1 fő, Szőke Mihály ezredes részesült ebben az elismerésben.