Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Toronymagasan és medencemélyen

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Rácz Tünde |  2024. június 5. 14:00

A Fekete Folyó 2024 gyakorlatra készülve, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred mélységi felderítőinek vezetésével toronyugrást és vízbiztonsági felmérést hajtottak végre debreceni és tatai felderítők az MH Kiss József 86. Helikopterdandár uszodájában. Velük együtt leendő altisztek is gyakorolták a toronyugrást, június 4-én, Szolnokon.

A felkészítő foglalkozáson bemelegítésként kétszáz méter úszás várt a felderítőkre. Könnyebbséget jelentett, hogy az úszásnemet maguk választhatták ki, viszont tilos volt megállni vagy pihenni, ráadásul mindezt egyenruhában, ami jelentősen megnehezítette dolgukat, hiszen az amúgy sem könnyű bakancs vizes állapotban igen nehéz, ráadásul az átázott ruha jelentősen lassítja és hátráltatja az úszást.

A felkészítés során azonban nem az úszáson volt a hangsúly, hanem a toronyugráson, hiszen azért látogattak el Szolnokra, hogy mindannyian elsajátítsák a helyes ugrástechnikát.

w2024.06.04.felderitok vizijartassag szolnok.rt. (13)

A Fekete Folyó gyakorlaton helikopterből fognak vízi deszantolást végezni, ennek előfeltétele a sikeres toronyugrás. „A mai napon öt méterről fognak a medencébe ugrani. Lehetőségük lesz begyakorolni a helyes ugrástechnikát, partot érést, illetve választ kapnak kérdéseikre” – fogalmazta meg a felkészítés lényegét Szabó Imre főhadnagy, az MH Bornemissza Gergely 2. Felderítőezred századparancsnoka.

A főhadnagy elmondta, az ugrás nem számít bonyolult feladatnak, mégis vannak alapvető szabályai, amelyeket minden helyzetben be kell tartani, hiszen ötméteres magasságból nem gyerekjáték a vízbe ugrani. „Nagyon fontos, hogy az ugráskor kezüket a mellkasukon keresztbe helyezik, lábaikat nyújtva, összezárva tartják, és fejük mindeközben egyenes, úgymond a horizontot pásztázó helyzetben van” – sorolta Szabó főhadnagy.

w2024.06.04.felderitok vizijartassag szolnok.rt. (8)

Szőllősi Zsolt Tibor közkatonának ez volt az első toronyugrása. „A foglalkozás előtt nem árulták el, hogy ma ugrani is fogunk, de ez egyáltalán nem érintett rosszul. Nagyon hasznosnak tartom a gyakorlat előtti felkészülést, hiszen tapasztalat híján minden gyakorlási lehetőség jól jön számomra” – összegezte a nap eseményeit.

A felkészülésen minden felderítő bizonyította alkalmasságát, így részt vehetnek a Fekete Folyó 2024 gyakorlaton.