Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történelmi témájú színdarabok – katonásan

Szöveg: HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály | Fotó: dr. Tóth Gergely őrnagy |  2021. június 4. 14:30

A hazánkban és határainkon túl is sokfelé fellépő, a magyar történelem 20. századi sorsfordulóiról színdarabokat bemutató Udvari Kamaraszínház azzal a kéréssel fordult a Honvédelmi Minisztérium katonai hagyományőrzésért felelős szervezetéhez, hogy nyújtsanak részükre szakmai támogatást a múlt katonáinak hitelesebb bemutatásához.

20210603-szinhaz (1)

A támogatás részeként a színház a darabokhoz szükséges egyenruházati, fegyverzeti és felszerelési cikkekről, azok beszerzési forrásairól kért tájékoztatást, valamint az elmúlt korok „katonajellemének” megértéséhez igényelt szakirodalmat és szóbeli tájékoztatást. Mindemellett gyakorlati segítséget kértek a színészek katonai szerepekre történő felkészítéséhez.

A HM Katonai és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály, mint a tárca katonai hagyományőrzésért felelős szervezete - tekintettel az előadott színdarabok honvédelmi eszmét és hazafiságot népszerűsítő mondanivalójára -, szakemberei segítségével megkezdte az együttműködést a színházzal.  A kért, az első és a második világháború időszakának öltözeti és felszerelési tárgyairól szóló hivatalos dokumentumokat - szabályzatokat, rendszeresítési leírásokat, szabásmintákat - átadták a színház képviselőinek.

20210603-szinhaz (2)

Mindemellett már a színház egyik próbáján is részt vettek, amely során a gyakorlatban is bemutatták az adott színdarabban megjelenő mozdulatokat és fegyverfogásokat, valamint a karakterekkel kapcsolatban is elmondták észrevételeiket.

A további együttműködés során cél, hogy a hazafias és honvédelmi nevelésben részesülők közül minél többen megtekinthessék az előadásokat. Emellett tervben van a katonai szerepeket játszó színészek korabeli alakiságának javítására szolgáló néhány napos „kiképzés” is. Mindezzel a segítséggel a közönség a katonai múltat hitelesebben megjelenítő előadásokat élvezhet a jövőben.

20210603-szinhaz (3)