Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Történeti síkon folytatódik a Ludovika Szabadegyetem

Szöveg: Szöőr Ádám |  2021. február 7. 15:45

A Ludovika Akadémia történetéről, küldetéséről és hagyományairól szólnak majd a Ludovika Szabadegyetem tavaszi félévének előadásai. Az egyelőre online formában tervezett események arra keresik a választ, hogy milyen értékeket közvetített a tanintézet.

Ludovika Szabadegyetem

Fónagy Zoltán történész „Hadi Főtanoda az Orczy-kertben” című előadásával folytatódik február 9-én az Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) egyik legnépszerűbb programsorozata. A minden héten, kedden jelentkező előadások ezúttal a Ludovika Akadémia történetével foglalkoznak majd. „A program összeállításánál arra törekedtünk, hogy megválaszoljuk azt a nagyon fontos kérdést, hogy milyen értékeket közvetített ez a tanintézet” - hangsúlyozta az egyetem honlapjának Csikány Tamás ezredes, a Ludovika Szabadegyetem tantárgyfelelőse.

Az NKE tudományos rektorhelyettese elmondta: a második világháború előtt a ludovikás jelző elismerő, kitüntető megkülönböztetés volt, míg a háború után szinte szitokszónak minősült. A hadtörténész szakember szerint ebből azt a megállapítást lehet leszűrni, hogy a Ludovika Akadémia működése „így vagy úgy maradandó nyomot hagyott maga után és mindenképpen azt a társadalmi berendezkedést fémjelezte, mely létrehozta és működtette”. Csikány Tamás hozzátette, hogy a Ludovikán nem csupán tisztképzés folyt, hanem olyan polgárokat neveltek, akik az elfogadott társadalmi normák szerinti életükkel példaképek lehetnek. „Reményeink szerint az előadások meghallgatása után nem csak a felvetett kérdésre kapunk választ, hanem színesebb, sokrétűbb képünk lesz az egyetemünk jogelőd intézményéről, a Ludovikáról” - hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A Ludovika Szabadegyetem előadásait továbbra is 3 kredites tantárgyként vehetik fel az NKE hallgatói, de az online rendezvény – korlátozott számban – bárki számára elérhető egy regisztrációt követően. A tavaszi szemeszre előadásai és a regisztrációs lehetőség itt érhető el.

Forrás: uni-nke.hu