Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Torz babák Irakban – a hadsereg a bűnös?

Szöveg: inforadio.hu/honvedelem.hu |  2008. május 29. 21:23

Vizsgálatot követelnek azok a falludzsai szülők, akik azt állítják: az amerikai hadsereg által bevetett fegyverek miatt születik egyre több gyerek fejlődési rendellenességgel az iraki városban. Tudni szeretnék, milyen fegyvereket vetettek be 2004-ben, amikor a város az iraki háború legsúlyosabb bombázását élte át.

A falludzsaiak azt állítják: a 2004-es bombázás óta nő a születési rendellenességgel világra jött gyerekek száma, bizonyítani azonban ezt nem tudják, Szaddám Huiszein uralma idejéről ugyanis nincsenek hasonló statisztikák.

Hikmat Taufik, a falludzsai Alahijar jótékonysági szervezet alelnöke szerint a városban kétszáz csecsemő született testi hibával. A szervezet aktivistái szerint az illetékesek nem szívesen beszélnek a nyilvánosság előtt erről a kérdésről. Az egyik helyi gyermekkórház orvosa mindenesetre a Sky Newsnak azt mondta, hogy naponta egy-két gyermek jön világra fejlődési rendellenességgel.

Egy szemész arról számolt be, hogy hetente négy-öt olyan újszülöttet vizsgál meg, akik deformált szemmel jöttek a világra – és a számuk határozottan nőtt az elmúlt két évben.

Az egyik falludzsai temetkezési vállalkozó azt állítja: naponta négy-öt újszülöttet temetnek, és a legtöbb kis halott teste deformált.

Az amerikai hadsereg 2004 áprilisától novemberéig bombázta Falludzsát, hogy leverje a szunnita lázadást. Ezek voltak az iraki háború talán legsúlyosabb bombázásai, amelyek során fehér foszfort is használtak. Ez az igen gyúlékony anyag súlyos égési sérüléseket okoz.

Az amerikai hadsereg közleményében elismerte, hogy foszfort vetett be Falludzsában, de állítólag elsősorban füst-, nem pedig gyújtóbombaként – állítják.