Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább bővítik az amerikai hadiflottát

Szöveg: Háború Művészete |  2007. november 13. 9:28

Annak ellenére, hogy az amerikai haditengerészet a legnagyobb a világon, további 11 százalékos bővülést tervez, hogy összességében már egy 313 hajóból álló flottával rendelkezzen.

Ebbe a számba természetesen beleértendő a 66 darab nukleáris meghajtású tengeralattjáró is melyek egyébként darabonként is átlagosan 2 milliárd dollárba kerültek, kerülnek. A haditengerészet bízik abban, hogy sikerül véghezvinni a beszerzésre irányuló grandiózus terveket, és nem ütközik akadályba a nem éppen olcsó hajók számának bővítése.

A tervek szerint a 12 repülőgép-hordozó – melynek darabonkénti ára több mint 5 millió dollár – 88 cirkáló és romboló védelmét fogja élvezni. Az 55 sekély vízben is alkalmazható (LCS) hadihajó, melyek költsége szintén felkúszott már 300 millió dollárra, a part menti vizeket fogja biztosítani. A tengerészet 31 kétéltű hajó beszerzését is tervezi, egyenként több mint 1 milliárd dollárért, ugyanakkor ez a terv folyamatosan akadályokba ütközik az új hajók gyorsan növekvő ára miatt. Ez a jelenség már nem új keletű, hiszen már egy évszázaddal ezelőtt, az első modern hadihajó kifejlesztésénél és építésénél is az ár volt a fő probléma.

A hajók költsége az akkori inflációhoz és gazdasági körülményekhez viszonyítva egy nukleáris repülőgép-hordozó árával egyezett meg.
Mivel azonban a terrorizmus elleni harcban a hadsereg szárazföldi alakulatai egyre nagyobb fontossággal bírnak,ezért a tengerészet háttérbe szorul. Ennek következményeként – a tervek ellenére – valószínűleg nem bővülni, hanem zsugorodni fog a haditengerészet állománya…