Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább él Szurmay tábornok hagyatéka

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Nagy Gábor, Bankó József |  2024. június 26. 14:57

Az alakulat kiemelkedő szolgálatának elismeréséül zászlószalagot adományozott az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár részére dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. A 18. századig visszanyúló gyökerekkel rendelkező dandár csapatzászlójára az alakulat napján, június 25-én kötötték fel a szalagot.

2024_06_BHD_allomanygyules_NG (16)

„A csapatzászlóra felkötött szalag nagy elismerést jelent. Olyan nyomot hagy, mely egyrészt emlékezteti a közösséget arra, hogy csak együtt lehetünk eredményesek, másrészt kötelez arra, hogy a továbbiakban is a katonai esküben vállaltaknak megfelelő elhivatottsággal, fáradtságot és akadályt nem ismerve kell szolgálni hazánkat” – fogalmazott Somogyi Zoltán vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója a budapesti alakulat napja alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen.

„Vitam et sanguinem”, avagy életünket és vérünket – a dandár mottóját és egyben hitvallását azon szavak adják, amelyekkel az 1741-es pozsonyi országgyűlésen a magyar rendek felajánlották védelmüket Mária Teréziának. Az uralkodó emléke a dandár megalakulása, történelme, mottója, s immár laktanyájának elnevezése mellett az alakulat napjával is szorosan egybefonódik, hiszen június 25-e második magyar királynénk megkoronázásának évfordulóját fémjelzi.

2024_06_BHD_allomanygyules_NG (12)

„Alakulatuk az egyik legrégebbi gyökerekkel rendelkező katonai szervezetként nemcsak múltja miatt kiemelkedő, ugyanis szerteágazó feladatrendszerével szintén egyedülálló a Magyar Honvédségben. A protokolláris, díszelgő és katonazenekari feladatok ellátása építi a katonák és a társadalom közötti hidat. Emellett, a dandár az egyik hajtómotorja a honvédségnek, hiszen alaprendeltetési feladatainak szerves része az ellátásra utalt katonai szervezetek logisztikai támogatása is” – hangsúlyozta Somogyi Zoltán vezérőrnagy.

„Az önök katonai szervezete egy olyan magasra ívelő katonai pályát bejárt hadvezér nevét viseli, aki tetteivel, jellemével, hazafiasságával, hadszíntéri tapasztalatival méltó példát állít a mai kor katonája elé. A Magyar Honvédségnek pontosan ilyen elhivatott, szakmailag magasan képzett és hazája iránt elkötelezett katonákra van szüksége. Emiatt önöknek nemcsak a jelenkor kihívásainak kell megfelelniük, hanem méltó módon kell őrizniük elődeik emlékét is” – emelte ki a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója.

2024_06_BHD_allomanygyules_NG (26)

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi beszédében úgy fogalmazott: „ez a zászlószalag a dandár megalakulása óta eltelt tizenhét év köszönete. A feladatellátás, melynek ez az elismerés köszönhető, nem kis kihívás, hiszen rendkívüli szakmaiságot, önképzést, odafigyelést és precizitást igényel. A névadónk is jellemzi a dandár tevékenységét; Szurmay tábornok katonai szakértelme, áldozatvállalása és precizitása megnyilvánul az utódokban, alakulatunk jelenlegi állományában is. Ennek elismerése a zászlószalag, mely mindannyiunk számára megtiszteltetés, számomra pedig hatalmas büszkeség és öröm, hogy ennek a szervezetnek a parancsnoka lehetek.”

Orth Gábor törzszászlós, az MH Központi Zenekar vezénylőzászlósa köszöntőjében szintén az alakulat névadóját méltatta. „Vitéz uzsoki báró Szurmay Sándor vezérezredes korának kiemelkedő katonai személyisége volt, aki tetteivel és életpályájával méltó példát mutat napjaink katonái számára, így nevét a szervezet büszkén viseli és arra törekszik, hogy méltó legyen rá feladatai teljesítése során” – hangsúlyozta.

2024_06_MT_laktanya_maria_terezia_koszoruzasa (6)

A Honvéd Vezérkar főnöke által adományozott zászlószalag felkötése, majd megáldása után, a rendezvény elismerések átadásával és az MH Központi zenekar előadásával zárult. A nap folyamán – a hagyománynak megfelelően – Mária Terézia szobrát is megkoszorúzták.