Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább folynak a harcok Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 31. 8:16

Harcok folytak május 30-án, szerdán hajnalban a szíriai hadsereg és a lázadók között Damaszkuszban és Szíria más régióiban, az összecsapásokban legalább négy ember meghalt – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Damaszkusz egyik külvárosában, Szajjida Zeinabban egész éjszaka harcoltak a kormányerők a felkelőkkel és két nagy erejű robbanást is lehetett hallani az OSDH beszámolója szerint. Lövések és robbanások zaja hallatszott a főváros két másik negyedében, Hadzsar-Aszuadban és Kadamban is.

A harcok Daraja közelében egy civil halálos áldozatot követeltek.

A felkelés egyik központjának számító Homszban a kormányerők ellen küzdő Szíriai Szabad Hadsereg egyik tagját lőtték agyon a Bassár el-Aszad elnökhöz hű fegyveresek. A londoni központú emberi jogi szervezet arról számolt be, hogy Homsz egyes kerületeiben szintén lövések és robbanások hallatszottak. A múlt héten a Homsz régióbeli Húlában 108 embert mészároltak le a kormányerők. Az észak-szíria Hama környékén tovább folytatódó harcokban két lázadó vesztette életét szerdán.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottja, aki megpróbálja tárgyalásos útra terelni a konfliktust, kedden találkozott Aszaddal, és felszólította, hogy „bátor lépésekkel" vessen véget az erőszaknak, amely Anan szerint a húlai mészárlás után fordulóponthoz ért. A szíriai kormány szerdára fejezi be a húlai események vizsgálatát, de azt egyelőre nem tudni, hogy az eredmények nyilvánosak lesznek-e.