Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább húzódik a kunmadarasi repülőtér ügye

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. november 7. 9:02

A kunmadarasi önkormányzat több vállalkozással is felbontotta a volt szovjet katonai repülőtér hasznosítására kötött szerződést, mert azok nem tartották be a megállapodásban rögzített határidőket; a helyhatóság most új lehetőségeket keres a terület fejlesztésére – közölte a polgármester.

Márki Sándor elmondta: az önkormányzat a volt repülőtér hasznosítására két lehetőség közül választhat, vagy bérbe adja hosszú távra az egész objektumot, vagy értékesíti azt.

Az önkormányzat nem mondott le végleg a repülőtér eredeti funkciója szerinti üzemeltetéséről sem, bár ennek megvalósítását nehezíti, hogy a Hortobágy közelsége miatt a területet környezetvédelmi légtérré nyilvánították.

Emellett elhúzódik a környezeti kárelhárítás is, mert az állam az eredetileg vállalt 2005-ös befejezést 2011-re módosította. A 1,5 milliárd forint költségű munka során 80 hektárnyi földet mentesítenek a kerozintól és más szennyező anyagoktól.

Az egykori légitámaszpont 2003 elején került a kunmadarasi önkormányzat tulajdonába kormánydöntés alapján. A település azzal a kikötéssel kapta meg a repülőteret, hogy azt öt évig nem idegenítheti el, vagy ha mégis értékesíti, akkor a vételár 70 százalékát be kell fizetnie a költségvetésbe. A bázis hasznosítására az önkormányzat KunAirport Kft. néven saját tulajdonú céget hozott létre.

A most felbontott megállapodások alapján az önkormányzat azzal számolt, hogy a tervezett mezőgazdasági és energetikai beruházásoknak köszönhetően legalább 300 ember jut munkához.