Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább lövi Rasztánt a szír hadsereg

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 23. 17:43

A szíriai hadsereg május 23-án, szerdán szünet nélkül folytatta a Rasztán elleni tüzérségi támadást, az országban legalább hatan haltak meg az erőszakos cselekményekben – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A Szíriai Szabad Hadsereg ugyancsak tagadta, hogy ők raboltak volna el libanoni síita zarándokokat Szíriában, az ellenzék legnagyobb szervezete pedig elítélte az emberrablást, és nem zárta ki, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere áll az incidens mögött.

Az OSDH tájékoztatása szerint három ember életét oltotta ki egy robbanólövedék, amelyet a damaszkuszi nemzetközi repülőtérre vezető úton közlekedő buszra lőttek ki.

A kormánycsapatok szerdán is tüzérségi tűz alatt tartották a közép-szíriai Rasztánt, ahol ellenzéki aktivisták szerint számos lázadóvezér tartózkodik. A hadsereg által körülvett és szinte teljesen elnéptelenedett várost a hadsereg több hónapja próbálja ismét az ellenőrzése alá vonni.

A felkelés bölcsőjének számító dél-szíriai Deerában egy úttorlaszról leadott lövések megöltek egy civil. Sejk-Meskinben pedig a kormányerők számos fiatalt vettek őrizetbe.

Az északi Aleppóban egy civilt lelőttek a katonák, egy másikat pedig a közép-szíriai Homsz tartomány Kuszeir városában.

Az utóbbi napokban fokozódtak a harcok Damaszkusz közében, valamint Aleppó és Idlíb térségében.

A Szíriai Szabad Hadsereg (ALS) szerdán tagadta, hogy ők állnának 13 libanoni síita zarándok szíriai elrablása mögött. Az Irakból hazafelé tartó zarándokokat libanoni források szerint szíriai szunnita ellenállók hurcolták el kedden Aleppó térségében, az incidens miatt Bejrútban pattanásig feszültek az idegek.

A törökországi székhelyű ALS katonai tanácsát vezető Musztafa es-Sejk a francia hírügynökségnek kijelentette, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg nem felelős az emberrablásért, csak bűnbakként tüntetik fel, hogy befeketítsék.

A Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT), a lázadók legfőbb szerve közleményben ítélte el az emberrablást, és a zarándokok azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte.

Adnán Manszúr, a Damaszkusz szövetségének számító libanoni kormány külügyminisztere szerdára virradóra kijelentette, hogy a csoportot „a következő órákban" szabadon engedik. A miniszter szerint az emberrablást a „fegyveres szíriai ellenzék" egyik csoportja követte el, de pontosabb tájékoztatást nem adott. (A libanoni kormány tagjainak a többségét a síita Hezbollah adja.)

A zarándokok között lévő nők szerda éjjel Bejrútba érkeztek. Újságíróknak úgy nyilatkoztak, hogy a fegyveresek magukat a szíriai rendszer ellen harcoló, jórészt szökött katonákból álló Szabad Szíriai Hadsereg embereinek mondták.