Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tovább nőtt a szomáliai robbantások áldozatainak száma

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. november 2. 11:22

Tovább nőtt, immár elérte a 120-at a október 29-ei, szombati szomáliai pokolgépes robbantások halálos áldozatainak száma, több mint 300 sebesültet ápolnak – jelentette be az állami televízióban Ali Hadzsi szomáliai egészségügyi miniszter.

Múlt szombaton egymást követően két pokolgép robbant a szomáliai főváros, Mogadishu utcáin. Az autókba rejtőzött öngyilkos merénylők egyike a városközpontban lévő oktatási minisztérium épületénél, a másik nem messze innen, egy forgalmas étterem közelében robbantotta magára a járművet.

A terrortámadás halálos áldozatainak száma vasárnapra virradóan elérte a százat, s háromszor ennyien sebesültek meg.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló al-Shabaab terrorcsoport vállalta a felelősséget a támadásért. A szélsőséges szervezet több mint egy évtizede harcol az kelet-afrikai állam kormányzatának megbuktatásáért, hogy saját, az iszlám vallásra épülő uralmukat építhessék ki.

A szervezet már több közép- és dél-szomáliai térséget is irányítása alá vont, az ország hadserege azonban kitartóan küzd ezen régiók visszanyeréséért. A robbanások idején az ország vezetése éppen az al-Shabaab támadásainak visszaszorításáról és kivédéséről tanácskozott.