Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További ezreket mentett ki a pakisztáni hadsereg az árvíz miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. szeptember 2. 15:08

A pakisztáni hadsereg további kétezer embert menekített ki az árvíz sújtotta területekről – közölték szeptember 2-án, pénteken a helyi hatóságok.

A klímaváltozás okozta heves monszunesőzés és a június óta tartó áradások miatt már legalább 1208 ember vesztette életét, köztük több száz gyermek a katasztrófavédelem által kiadott jelentés szerint. A dél-ázsiai ország területének mintegy harmada került víz alá, a legsúlyosabban érintett területeken, például Szindh tartományban több településen is 3,35 méteres a vízállás. A hadsereg pénteken közölte, hogy eddig összesen 50 ezer embert kellett evakuálni a természeti katasztrófa miatt.

Az utóbbi 24 órában 1991 bajba jutott embert helyeztek biztonságba, és csaknem 163 tonna segélyszállítmányt juttattak el az érintett területekre. A nap folyamán Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből is érkeznek humanitárius segélyt szállító repülőjáratok – közölte a pakisztáni külügyminisztérium.

Pakisztánban több mint harminc éve nem esett annyi eső, mint idén, és az előrejelzések szerint szeptemberben még több csapadék és áradás várható. Az ENSZ szerint az országnak 160 millió dolláros segélyre lenne szüksége.