Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További iráni fejlesztések

Szöveg: Háború Művészete |  2010. április 27. 10:22

A közelmúltban számoltunk be testvérlapunk hasábjain arról, hogy Irán modernizálja légierejét, azonban úgy látszik a fejlesztések itt nem állnak meg. Hamarosan megkezdődik egy új pilóta nélküli légijármű (UAV) gyártása az országban, illetve a napokban újabb rakétakísérleteket is végrehajtottak, valamint nagysebességű mini katonai hajókat teszteltek.

Iránban hamarosan megkezdődik a Pahpad névre keresztelt, hazai fejlesztésű, új pilóta nélküli légijármű (UAV) gyártása, amelynek tesztsorozatára a Perzsa-öbölben és Hormuzi-szorosban végrehajtott iráni gyakorlat során került sor. A hírt Amir Ali Hajizadeh tábornok az Iráni Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka jelentette be.

A tábornok elmondta, hogy az új UAV egyaránt alkalmas a harcterek megfigyelésére valamint felderítés végrehajtására. A Pahpadon elhelyezett berendezések segítéségével lehetőség van valós idejű videofelvételek továbbítására. Hajizadeh tábornok többet nem árult el a Pahpad képességeit

1595901010
illetően.

2010 februárjában látott napvilágot az a hír, hogy Irán sikeres kísérleteket folytatott egy új pilóta nélküli légijárművel, a Sofreh Mahival, amelyet a lopakodó technológiai felhasználásával fejlesztettek. A hírek arról nem szólnak, mikor kezdődik meg a Sofreh Mahi UAV sorozatgyártása, amelyet az iráni hadsereg felderítési, valamint bombavetési feladatok végrehajtására kíván alkalmazni.

Napjainkban az iráni fegyveres erők kötelékében legkevesebb öt különböző típusú UAV található – Ababil, Mohajer (I, II, III és IV verziói), Sahad, Faraz (I és II modifikáció) valamint Sabokbal.

1595901010
Irán a napokban sikeres rakétaindításokat hajtott végre öt különböző rakétával, amelyeket tengeri célpontok megsemmisítésére fejlesztenek az országban. A kísérletek sikeresnek bizonyultak, a rakéták megsemmisítették a kijelölt célpontokat. A rakétakísérletekkel egyidőben került sor nagysebességű, mini katonai hajók manőverező-képességének tesztjeire is.

A rakétaindításokra a 2010. április 23-án, a Hormuzi-szorosban megkezdődött „Hatalmas próféta 5" gyakorlat keretében került sor. Iráni Forradalmi Gárda tábornoka, Hossein Salami elmondta, hogy a gyakorlat elsődleges célja „demonstrálni az iráni függetlenség megőrzéséhez szükséges erőt és eltökéltséget".