Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

További német Leopardok Szaúd-Arábiának

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 19. 12:23

Szaúd-Arábia mintegy 600–800 Leopard 2 típusú német harckocsit akar vásárolni, jóval többet, mint az korábban sejteni lehetett. Várható, hogy az ügylet újabb belpolitikai vihart kavar Németországban.

A Bild am Sonntag című lap kormányforrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a sivatagi királyság már hivatalosan jelezte ez irányú szándékát, a német fél azonban egyelőre még nem döntött. Korábban arról volt szó, hogy Németország mintegy 300 új páncélost szállíthat az arab országnak.

A német újság értesülése szerint Rijád az amerikai M1 Abrams és a német Leopard 2 között választott, és a német modell mellett tette le a garast. A harckocsikat ugyanakkor némileg át kell alakítani, hogy a sivatagi területeken is megbízhatóan bevetésre kerülhessenek.

A berlini kormányon belül a lap szerint egyelőre vita dúl a szállításokat illetően. Miközben a kancellári hivatal, valamint a külügy- és a védelmi minisztérium a megnövelt szállítmány ellen van, a gazdasági minisztérium támogatja azt. A szaúdi megrendelés biztosíthatja a Krass-Maffei Wegmann, valamint a Rheinmetall német fegyvergyárak jövőjét, a két gyárnak ugyanis a Bundeswehr átalakítása miatt sürgősen új értékesítési piacokra van szüksége – írta a Bild am Sonntag.

Egy hasonló, de jóval kisebb ügylet Németországban az elmúlt évben jelentős belpolitikai vihart keltett. Akkor mintegy 200 Leopard 2 harckocsi Szaúd-Arábiának történt szállítására derült fény, mégpedig úgy, hogy minderről a Merkel-kormány sem előzetesen, sem később semmit nem közölt. Az ellenzék ugyanakkor hevesen tiltakozott, felróva: Berlin egy olyan országnak szállít fegyvereket, amely nem sokkal korábban menedéket adott Ben Ali volt tunéziai diktátornak, szinte az utolsó pillanatig kiállt a megbuktatott egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak mellett, és támogatta a tüntetőkkel szemben katonai erővel fellépő bahreini rezsimet.

A fegyverexport mindig is rendkívül érzékeny témának számított Németországban.

Címkékharckocsi