Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tragédia a Fülöp-szigeteken

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 26. 19:18

Lezuhant a Fülöp-szigeteki légierő egyik kiképző repülőgépe január 25-én, szerdán az ország északnyugati részén. A fedélzeten lévő két ember életét vesztette.

Az SF-260 típusú gép gyakorlórepülésen vett részt, amikor egy rizsföldre zuhant Bataan tartományban – közölte Maria Consuelo, az ország légierejének szóvivője, hozzátéve, hogy az ügyben vizsgálat indult, további intézkedésig pedig az összes SF-260 típusú gépet visszahívták.

A rendőrség részéről Edgardo Delos Santos nyomozó a sajtónak azt mondta, a holttesteket sikerült kiemelni a roncsok közül.

A Fülöp-szigeteki hadsereg Ázsia egyik leginkább alulfinanszírozott fegyveres ereje, a vezetés évek óta igyekszik modernizálni a légierőt és a haditengerészetet. Eközben a kormányok évtizedek óta küzdenek az országban aktív iszlamista csoportokkal, és igyekeznek kiemelt figyelmet fordítani a vitatott hovatartozású Dél-Kínai-tenger Manila által magának követelt szakaszára.

Kedden − fedélzetén hat emberrel – eltűnt egy Cessna típusú repülőgép is az országban. A gép alig pár perccel a felszállás után vesztette el a kapcsolatot a földi irányítással az északi Isabela tartományban. A polgári repülési hatóság azt közölte, a kutatást szerdán is folytatják, a légierő azonban máris bejelentette, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt nem tudnak helikoptereket küldeni a térségbe.