Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Trianoni megemlékezés hagyományőrző seregszemlével

Szöveg: dr. Tóth Gergely őrnagy | Fotó: Gácsiné Petrovics Szilvia és dr. Tóth Szilvia |  2022. június 8. 14:32

A trianoni békediktátumra emlékező rendezvénysorozat Szarvason idén, a város újraalapításának 300. évében, nagyszabású katonai hagyományőrző seregszemlével indult. A Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár tagegyesületeiből a közel száz, a Monarchiát, az első világháborút, valamint a nemzeti hadsereget megjelenítő katonai hagyományőrző nemcsak a megemlékezés komolyságát emelte, de az összevonás számot is adott a csapatok pandémiát követő helyzetéről is.

kep17

A rendezvény Petendi Gyula, egykori monarchiás haditengerész, a város szülötte sírjánál kezdődött. Innen - az első világháborús hősök emlékművét érintve - a történelmi Magyarországnak a város határában található mértani közepéhez vonultak a katonai hagyományőrzők, hogy ott, a város vezetésével együtt, beszédekkel és irodalmi műsorral idézzék fel a 102 évvel ezelőtti országcsonkítást és az azóta eltelt időt.

kep12

A rendezvényen Babák Mihály polgármester mondott ünnepi beszédet, majd Szenes János történész Szabó Dezső írót idézve úgy fogalmatott: minden magyar felelős minden magyarért. Mindenkit emlékeztetett arra, hogy a magyarok mindig menedéket, sokszor végleges otthont nyújtottak a szomszédos országok menekültjeinek, legyen az magyar, szlovák, román, vagy bármilyen náció. Kiemelte a székely származású gávai Gaal família egyik tagjának, a sok nyelven beszélő Gaal Jenőnek a sorsdöntő, Trianon körüli időkben Elek és Lökösháza Magyarországhoz történő visszacsatolásában játszott szerepét.

A beszédek sorát Szebellédi Zoltán, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke zárta. „Emlékeztetnünk kell az európai nagyurakat és a világ nagyurait, hogy ilyen döntéseket se Magyarországgal, se más nemzetekkel kapcsolatban se hozzanak” - jelentette ki.

Lázár Zsolt evangélikus lelkész felhívta a figyelmet arra a lelki egységre, amivé Trianon egybekovácsolta a magyarságot.

A program művészeti része a Szarvasi Rezesbanda és a Szarvasi Férfikar, valamint a Cervinus Teátrum művészeinek, Szente Árpád Csaba és Timkó János közreműködésével zajlott.

A megemlékezést – a Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével – koszorúzás zárta.