Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudásuk legjavát mutatták be a vegyivédelmisek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 21. 20:24

A Magyarországra akkreditált katonadiplomaták tettek látogatást Székesfehérváron az MH Összhaderőnemi Parancsnokságnál, majd a program következő részeként az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj életével és tevékenységével ismerkedtek meg.

Az Összhaderőnemi Parancsnokságon Domján László dandártábornok köszöntötte a vendégeket, majd rövid tájékoztatást adott a parancsnokság szervezeti felépítéséről, feladatairól és a működés tapasztalatairól. Az előadást követően a vendégek buszra szálltak és az MH Bakony Harckiképző Központ várpalotai lőterén, a csörlőháznál folytatták napjukat.

A lőtérre kitelepült vegyivédelmi zászlóalj katonái jó idővel, illetve több statikus és dinamikus bemutató programmal várták a diplomatákat. A vendégeket a zászlóalj parancsnoka, Szombati Zoltán mk. ezredes köszöntötte. Ezt követően Miklovich János alezredes, ezredparancsnok-helyettes részletesen bemutatta a vegyivédelmi zászlóalj történelmét és jelenlegi tevékenységét. Ismertetésre került a zászlóalj szervezeti felépítése, az alakulat számára meghatározott feladatok, az ehhez kapcsolódó kiképzés megszervezése és végül a felkészítést igazoló gyakorlatok rendszeressége. Külön hangsúlyt kapott a bemutató során, hogy atom-, vegyi- és biológiai támadás esetén a zászlóalj milyen feladatokat képes végrehajtani, illetve milyen erőkkel és eszközökkel rendelkezik ehhez.

 

Az előadást követően kerültek sorra a bemutatók. Első mozzanatként egy MI-24-es helikopterre helyezett műszerekkel a feltételezett harctevékenység körzetének sugárfelderítése és ennek értékelése történt meg. A helikopter meghatározott repülési sávban folyamatosan pásztázta a szennyezett terepszakaszt és továbbította a mért értékeket a mozgó-értékelő csoport számítógépeihez. A sugármérő mérőműszereket konténerben, a helikopteren kívül helyezték el.

A második bemutatón a zászlóalj katonái a BTR-80 harcjárművön elhelyezett műszerekkel derítették fel a vegyi mérgekkel szennyezett terepszakaszt. A harcjárműveken elhelyezett műszerekkel megállapították a szennyező anyag fajtáját és kijelölték a szennyezett terepszakasz határait. Az egyik harcjárműből a felderítést végzők kiszálltak, mintát vettek a talajból és a növényzetről, majd végrehajtották az egymás személyi mentesítését. A szennyezett terepszakaszról visszaérkező BTR-ek sugárzási szennyezettségét a katonák megmérték és a helyszínen részleges mentesítést hajtottak rajtuk végre.

A dinamikus bemutatót követően a vendégek a statikus munkahelyekhez mentek. A diplomaták itt közvetlen közelről nézhették meg azokat az eszközöket, melyeket a dinamikus bemutatón használat közben már láthattak. Megismerhették az eszközök és berendezések funkcióit és válasz kaphattak a technikai paraméterekkel kapcsolatos kérdéseikre is. A diplomatáknak lehetőségük volt a bemutatásra került eszközök kézbe vételére, illetve arra, hogy a felmerült kérdéseiket közvetlenül a szakembereknek tegyék fel.