Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Sporttal a katonai értékek megőrzéséért

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. április 21. 15:02

Az elmúlt héten tartotta éves közgyűlését a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége. A résztvevők megvitatták és egyhangúlag elfogadták a sportegyesület elnökének beszámolóját a szövetség 2009. évben végzett munkájáról, ugyanakkor megfogalmazták azokat a feladatokat, amelyek a 2010-es évben a tagszervezetek előtt állnak.

Farkas László, a HOSOSZ elnöke hangsúlyozta: a szövetség teljesítette az elmúlt évre kitűzött feladatait teljesítette. Időben elkészült és kiadásra került az MH amatőr szabadidős és sport naptára, ami teljes mértékben figyelembe vette a szövetség tagjainak elvárásait. Nagyon jó az – emelte ki az elnök –, hogy a Honvéd Sportnapok rendszere napjainkra már hagyománnyá vált. Jó példa erre, hogy az elmúlt évben már az ötödik alkalommal rendezhették meg a sportnapot, méghozzá június 19-én, Szentendrén. A rendezvényen több mint ezren vettek részt, és nagyon sok sportágban tudták bemutatni a tehetséges honvéd versenyzőket.

A szövetség elnöke elmondta: az elmúlt évben a Honvédelmi Minisztérium által biztosított anyagi fedezet lehetővé tette azt, hogy a szövetség vezetése alatt lévő szervezetek szerény keretek között, de működőképesek maradtak. Ezért azokban a volt helyőrségekben is jelen van a honvédség egy-egy sportszervezete, amelyekben már évek óta nincs élő alakulat. Fontos ez a települések önkormányzati vezetésének és az ott élő aktív és nyugállományú katonáknak egyaránt. A szövetség elnöke sikeresnek nevezte, hogy az elmúlt évek során jó együttműködést alakítottak ki a Magyar Diáksport Szövetséggel. A szövetség rendszeres segítséget adott az ifjúsági programok szervezéséhez azzal, hogy a helyi szervezetek tagjai ott voltak a rendezők között és ha kellett rendelkezésre bocsátották a sportlétesítményeiket is. Számtalan ilyen rendezvényt szerveztek az elmúlt évben. Többek között Nyíregyházán a Honvédelmi, ifjúsági, toborzó és sportnapokat, Szentesen a Sportbörze elnevezésű ifjúsági és családi sportnapot, Pápán a Honvédelmi Ifjúsági Versenyt, Budapesten a Toborzó gokartversenyt rendezték meg. Ennek a sorozatnak volt része az országos szervezésű Honvédelmi Járőr, amit Pákozdon szeptember 29-én tartottak és a rendezvényen 26 iskola diákjai jelentek meg és bizonyíthatták honvédelmi ismereteiket, fizikai felkészültségüket.

1595900455
 

A Magyar Honvédség életének népszerűsítése érdekében a szövetség hagyományosan több nemzetközi civil programhoz kapcsolódott – hangsúlyozta az elnök. Ezek közül kiemelkedő a Bécs-Pozsony-Budapest szupermaraton, valamint a Siófok-Fonyód –Balatonfüred-Siófok, a Balaton körüli szuper futóverseny. Ezeken a versenyeken a Magyar Honvédség aktív és tartalékos katonái az elért eredményeikkel tudták bizonyítani a magyar katonák jó fizikai felkészültségét. De nagyon jelentős azok köre is, akik egyszerűen csak a jól akarják érezni magukat azzal, hogy a szabadidejükben a kedvenc sportjukkal foglalkoznak: fociznak, teniszeznek, röplabdáznak, vagy éppen tájfutással töltik a szabadidejüket. Erre vannak azok a honvédség által fenntartott sportpályák, amelyeket napjainkban is üzemeltetnek és ezzel biztosítják a katonák kulturált sportolási feltételeit. A sportpályák lehetőséget adnak még a nyugdíjas katonai klubok szabadidős rendezvényeinek a megtartásához, az idősek rekreációs programjainak a biztosításához.

Farkas László elnök beszámolója befejező részében a szövetség 2010. évi feladataival foglalkozott. Elsődleges tartotta továbbra is a szervezetek működőképességének a fenntartását, azt hogy a jelenlegi sportszervezetek a magyarországi településeken tovább éljenek és dolgozzanak. Mint kiderült, előtérben lesznek a HOSOSZ azon kiemelt rendezvényei, amelyek az országos média középpontjában vannak és a honvédség jó hírnevének az elmélyítését szolgálhatják, ezért továbbra is segíteni kívánják a szövetségben lévő katonák részvételét a nemzetközi és országos rendezvényeken. Emellett folytatják az olyan katonai évfordulókhoz kapcsolódó sportrendezvények szervezését, mint például az Okucani Emlékfutás a Hősökért. Az elnök a feladatokkal kapcsolatban hangsúlyozta: a HOSOSZ továbbra is szerepet kíván vállalni a Magyar Honvédség megtartó képességének az erősítésében, ezért kiemelt figyelmet fordítanak az állomány sport- és rekreációs programjainak a megszervezésére, azok biztosítására. A szövetség ez évben is megszervezi az MH amatőr sportbajnoki- és versenyrendszert, amelyben elsősorban az MH ellátási körébe tartozók vehetnek részt. Megkülönböztetett figyelmet fordítanak az ifjúság honvédelmi jellegű programjaira, a katonacsaládok gyermekeinek a táboroztatására és honvédelmi nevelésére. A kommunikáció fenntartása érdekében nagyon fontos a szükséges ismeretterjesztő kiadványok megjelentetése- fejezte be beszámolóját a szövetség elnöke.

A közgyűlés hátralevő részében a résztvevők, valamint a meghívott vendégek a saját tapasztalataikkal, az együttműködés bővítésének lehetőségeivel és feladataikkal egészítették ki az elnöki beszámolót.

1595900455