Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélés felsőfokon

Szöveg: MH 86. Szolnok Helikopter Bázis | Fotó: az alakulat archív felvételei |  2021. április 16. 14:46

„Túlélés, elkerülés, ellenállás, kiemelés" (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – SERE) képzésen vett részt április 6-15. között a mali fegyveres erők kiképzéséhez hozzájáruló európai uniós katonai misszió következő magyar váltása az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis szervezésében. A felkészülő állomány - az alapvető túlélési technikák mellett - a menekülési és kiemelési eljárásokat is elsajátította.

SERE_1

A bázis – saját humán-, anyagi és kiképzéstechnikai erőforrásaira támaszkodva – a táborfalvai kiképzőbázison 2006 óta minden évben megszervezi és végrehajtja azokat a szárazföldi túlélőgyakorlatokat, amelyek során az ellenséges területen történő túlélésre, menekülésre és a saját csapatokhoz való visszajutásra, az úgynevezett SERE „A, „B” szintű követelmények teljesítésére készítik fel az állományt.

A résztvevők elsősorban a Magyar Honvédség különböző típusú légi járműveinek fedélzeti beosztásaiban szolgálatot teljesítő katonák közül kerülnek ki, hiszen ők azok, akik egy támadás, vagy műszaki meghibásodás miatt bekövetkezett kényszerleszállást követően könnyen potenciális túlélőkké válhatnak ellenséges területen.

Az oktatók lelkiismeretes munkájának köszönhetően a túlélőgyakorlat tematikája az évek során folyamatosan frissült és bővült. A képzés követi az ide vonatkozó NATO-szabályzók változásait, ugyanakkor a túlélőfelkészítésbe beépültek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis külföldi misszióinak tapasztalatai is.

SERE_2

A számos külszolgálat mellett az alakulat oktatói elsőként vehettek részt Magyarországról SERE oktatói kurzuson a Svéd Fegyveres Erők Túlélőiskolájában, a karlsborgi erődben. A képzésen svéd, norvég és finn kollégákkal közösen sajátították el a SERE „A" szintű alapismereteket kontinentális, sivatagi és dzsungel éghajlati körülmények között, valamint tengeri túlélési gyakorlaton. A SERE „B" és „C" szintű képzés során több napon keresztül menekültek az őket üldöző „ellenséges" erők elől. Gyakorolták a menekülést, rejtőzködést és a saját csapatokkal történő kapcsolatfelvételt kietlen, erdős területeken, egy tó közepén lévő magányos szigeten, valamint egy forgalmas városban is.

A harci kutatás-mentés körébe tartozik az ellenséges erők, vagy terület felett feladatot teljesítő légi járművek (illetve hajózószemélyzet) lelövésének, balesetének, a légi jármű kényszer-elhagyásának észlelése, helyük megállapítása, felkutatása, azonosítása és mentése, úgy válsághelyzetben, mint háborús körülmények között. Ezenkívül a tevékenység kiterjed mindazon elszigetelődött, veszélyben lévő katonai személyekre, akik megfelelő harci kutató-mentő kiképzésben részesültek és rendelkeznek a szükséges felszerelésekkel az eljárások alkalmazásához.

A túlélőgyakorlatok szolnoki megszervezéséért a kezdetektől fogva dr. Bali Tamás ezredes, a bázis jelenlegi parancsnokhelyettese felel, aki 1996-ban, Törökországban szerezte meg a SERE-képzését, majd oktatói képesítését.

SERE_5