Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Baráti tűz

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Kismartoni Mátyás |  2021. április 16. 12:03

„A katona barátja az időjárás” - a közismert mondás nem sokat javított a kora tavaszi esős-szeles csütörtökön, de ettől még dörögtek a fegyverek a raj- és szakaszszintű, éleslövészettel egybekötött komplex harcászati foglalkozáson április 15-én, a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázison.

Kismartoni_Mátyás10_210415

Bartha Richárd őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának parancsnokhelyettese érezhető elégedettséggel figyelte az egész héten zajló harcászati felkészítést, a nap végén pedig, az azt lezáró ellenőrző éleslövészetre készülő katonákat.

„Mi, lövészek, azt szoktuk mondani, hogy aki ezt a mondást kitalálta, annak ne is legyen más barátja, csak az időjárás” - finomított a közmondáson az őrnagy. Hozzátette: a rendszeresített kiegészítő ruházatnak köszönhetően a lövészkatonát ma már nem hátráltathatja a feladata elvégzésében, ha esik az eső. Az állóhelyi fűtéssel ellátott BTR-80/A páncélozott csapatszállító járművekben is komfortosan átvészelhető ez az időjárás: mozgásukban, a gyakorlaton vagy az éleslövészeten sem jelent problémát.

Kismartoni_Mátyás6_210415

„A kötelékben végrehajtott éleslövészet biztonságos végrehajtása bizonyos fokú összeszokottságot igényel: éppen ezért van fontos szerepe a harcászati felkészítésnek. A katonák több egyéni lőgyakorlatot is végrehajtottak ezt megelőzően, így szereztek megfelelő jártasságot a fegyverkezelésben. A harcászati foglalkozásokon pedig a BTR-80/A járművek, azok kezelőszervei kapnak fő- és oktatási szerepet. A nagy tömegű páncélajtók, a búvónyílások kezelése is nagy figyelmet igényel ahhoz, hogy a be- és kiszállás gyors és biztonságos legyen” - hangsúlyozta.

Kismartoni_Mátyás5_210415

Bartha őrnagy hozzátette: mi lövészek vagyunk, így sokat lövünk, ennek ellenére, főleg a fiatalabb, a felkészítés korai szakaszában járó katonák még gyakorolják az éleslőszer használatát. „Ez csak fokozódik, ha kötelékben, több, nagyobb kaliberű tűzfegyverrel felszerelt járművel, géppuskákkal együtt hajtják végre az éleslövészetet. Az ilyen kötelék feladatoknál pontosan ehhez szokik hozzá az állomány – s persze ahhoz is, hogy nem csupán önálló katona, de egy raj tagja, ahol meghatározott szerepet tölt be és ennek megfelelő fegyvert kell alkalmaznia. Oda kell figyelnie a többiekre. Veszélyes lőirányt nem használhat, és persze figyelembe kell vennie a járművek mozgását, el kell kerülnie azok tüzelési szektorát. Egy ilyen gyakorlat során a katonát egy harci műveletnek megfelelő helyzetbe lehet bevezetni – a magas fokú biztonság fenntartása mellett” – részletezi a harcászati foglalkozás és éleslövészet mozzanatait Bartha Richárd őrnagy.