Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lóerő – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. április 16. 11:28

Többfeladatú, de elsősorban támogató szerepkörben alkalmazandó, jó terepjáró képességű, páncélozott harcjárművekkel erősödött a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár. A török eredetű Ejder Yalçin a honvédség ék alakú felségjelzésével együtt a Gidrán nevet is megkapta, az ismert magyar huszárló után.

202104_MH_borító

A robbanásálló, páncélozott harcjárművek kategóriája nem ismeretlen a magyar katonák számára, akik az afganisztáni és az iraki misszióban is használtak amerikai NaviStar MaxxPro-kat; ezek azonban még a korábbi generációt képviselték. A honvédségnél Gidrán néven rendszeresített Ejder Yalçin a török hadsereg által összegyűjtött tapasztalatok nyomán megtervezett jármű. Gazdagon ellátták vezetést támogató megoldásokkal, mint amilyen a 360 fokos képet biztosító, nappal és éjjel is használható kamerarendszer, a keréknyomás automatikus szabályozása, az Allison-féle váltó vagy a sofőr szeme elé lehajtható éjjellátó készülék. Moduláris felépítésének köszönhetően lehetőség van arra, hogy már a gyárból olyan változatok érkezzenek az alakulatokhoz, amelyek a különböző (felderítő, tűzmegfigyelő, tűzvezető, parancsoki, egészségügyi kiürítő) feladatok végrehajtásához szükségesek.

A törökországi felkészítésre Tatáról kiutazó állomány tagjait (zászlósokat és altiszteket) Éless Krisztián alezredes, a 36. Páncéltörő Rakétaosztály parancsnoka, a kiképzési csoport vezetője választotta ki; a csapatban az általa irányított szervezet delegáltjai mellett helyet kaptak lövész- és logisztikai alegységekből érkezett katonák is. A jelöltekkel szemben alapvető elvárásként fogalmazódott meg a megfelelő szakmai tapasztalat, illetve az, hogy hazatérve képesek legyenek a kint megszerzett tudást átadni az itthon sorra kerülő felkészítések résztvevőinek. Az alezredes elmondta: nagy volt a merítési lehetőség, hiszen az osztálynál – felépítéséből és feladatrendszeréből adódóan – sok járművezető szolgál.

További részletek a Magyar Honvéd magazin április 16-án megjelenő számában!