Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Túlélésre” készen!

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Tóth László |  2021. augusztus 13. 18:19

Záróversennyel ért véget a Nagybarcán szervezett honvédelmi „túlélő” tábor augusztus 13-án. Az ötnapos táborozás utolsó eseményére Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is ellátogatott.

TOT_5413

Tavaly a járványügyi helyzet miatt a honvédelmi tárca nem rendezte meg a népszerű honvédelmi nyári táborokat. Idén a szabályok már lehetővé tették a megtartásukat, így az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Magyar Tartalékosok Szövetsége által szervezett nagybarcai „túlélő” tematikájú táborba is többnapos programmal várták a fiatalokat. A harmincegy diák az alaki fogások, paintball és airsoft-játékok, légpuska lövészet, tereptan, tájékozódás mellett túlélési ismeretekkel is megismerkedhetett.

Pénteken a részvevők akadálypályás terepfutáson mérték össze tudásukat, ezzel zárva le az ötnapos táborozást. A helyszínen Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes elmondta: azt látja az arcokon, hogy sokak számára valami éppen elkezdődött, nem pedig véget ért. A táborozók eredményei, csapattá kovácsolódásuk és a katonai pálya iránti érdeklődésük azt tükrözi: érdemes megszervezni a táborokat. „2016-ban, amikor elindítottuk ezeket a táborokat, a Magyar Honvédségnek és a Honvédelmi Minisztériumnak nem titkolt célja volt, hogy utánpótlást is szerezzen azzal, hogy lehetőséget biztosít a fiataloknak a kiemelkedésre. Jól döntöttünk” – fogalmazott Németh Szilárd.

TOT_4913

Az államtitkár köszönetet mondott a tábort lebonyolító tartalékos katonáknak, és egyben megköszönte a szülőknek is a bizalmat. Mint mondta, a honvédelmi táborok részei annak a programnak, amit a honvédelmi tárca a minél szélesebb társadalmi összefogás érdekében indított. „Ennek lényege az emberek hazafias gondolkodása. És ha olyan szülők vannak, akik rá merik bízni a Magyar Honvédségre, a magyar tartalékos katonákra a gyerekeiket, akkor nagyon fontos állomáshoz jutottunk a hazáért való cselekvésben” – mondta. A miniszterhelyettes a diákoktól elköszönve úgy fogalmazott: reméli, hogy az ott elért sikerek motiválják őket, és többen közülük a katonai pályát választják hivatásul.

A tábor záró eseményén – mások mellett – részt vett Széles Ernő nyugállományú dandártábornok, a Magyar Tartalékosok Szövetségének elnöke. A tábor szervezésében segítséget nyújtott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.