Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélést oktatnak a felderítők

Szöveg: Horváth Béla ftörm. |  2009. június 24. 15:09

Az I. Rákóczi Ferenc Gimnázium 11. évfolyamos honvédelmi ismereteket tanuló hallgatói számára nem mindennapi módon ért véget a 2008-2009-es tanév. A tanulók 2009. július 11-14. között egy olyan „túlélő táborban” vehettek részt, amit az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24-es felderítői szerveztek számukra.

A tananyagra épülő „nyári gyakorlat" a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj egykori helyőrségében került megrendezésre.
A diákok katonai teherautóval érkeztek meg az Egertől 3 km-re lévő Agyagos tetőre, ahol táborépítéssel kezdték meg a katonai jellegű kiképzést, természetesen állandó orvosi, tanári és kiképzői felügyelet mellett. Már az első nap hatalmas esőben építették sátraikat, ami persze sem őket, sem a tanári felügyeletet jelentő Pinczés Gyulát sem tántorította el, s izgalommal várták az eljövendő, rájuk váró többi feladatot.

1595888465
Az ifjú felderítők testneveléssel kezdték meg a reggeleket, amit aztán elméleti felkészítések követtek. A katonai feladatokhoz hű gyakorlati ismereteket szerezhettek, amit kiképzőik Málnási Lajos törzsőrmester, Egri Krisztián törzsőrmester, Nagy Zoltán őrmester, valamint Horváth Béla főtörzsőrmester koordinált és tervezett meg számukra.

A tanulók csoportokban indultak neki az azimut menetnek saját katonai felszerelésükkel, valamint 1-1 kiképzővel, akik szükség esetén segítséget nyújtottak.

A kiképzés alatt megtanulták, hogyan lehet szükségeszközökkel tüzet gyújtani, vizet tisztítani és vizet nyerni a természetből. Igazi felderítő módjára választották ki maguknak a rejtett figyelőjük számára alkalmas helyet, amit persze maguknak építettek ki a csoportok.

1595888465
Megtanulták használni a tájolót, valamint térképismeretből is rengeteg tudást szereztek.

A legnagyobb örömöt mégis a vízi átkelés jelentette nekik, amit gumicsónakokkal hajtottak végre. Este őrséget kellett adniuk, ahol párokban virrasztottak a tábortűz mellett. Az utolsó nap végén elismerésül megnézték a táborhelyükhöz nem messze fekvő, nagy múltú Siroki várat és a napot egy közös nyársalással zárták.

A kiképzés végén, énekszóval ajkukon búcsúztak a kiképzőktől, akik nagyon büszkék voltak arra, hogy a lelkes diákokat a pár nap alatt bevezethették a felderítők világába. Fő instruktoruk dagadó mellel nyugtázta, hogy ismét nyújthattak valami különlegeset ebben a táborban is, mint ahogyan akkor is, mikor ugyanezek a tanulók megnyerték az iskolájukban megrendezett menetdal-versenyt.
A diákok pedig megtiszteltetésnek vették, hogy egyenruhát hordva igazi katonáktól kaphattak kiképzést egy olyan helyen, hol történelmi idők óta a legjobb katonák szolgáltak.

1595888465

Fotók: a szerző felvételei