Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüntetések és összecsapások Szíriában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. március 25. 16:17

A szíriai katonaság március 23-án, pénteken tüzérséggel lőtt több lázadó várost. Az országban tüntetők ezrei vonultak fel pénteken, egy nappal azelőtt, hogy Kofi Annan nemzetközi megbízott Moszkvában és Pekingben tárgyal a vérontás leállítása érdekében.

A demokráciapárti aktivisták felhívására több tízezren tüntettek Damaszkuszban és más városokban a rendszer vezetőinek távozását követelve. A rendvédelmi erők több helyen is a tömegbe lőttek.

Heves összecsapások voltak a kormányerők és a többnyire dezertőrökből szerveződött Szíriai Szabad Hadsereg között a török határ közelében fekvő Aazázban, ahol a sebesülteket és a civileket kimenekítik az országból. Országszerte hét katona, egy dezertőr és hét civil halt meg pénteken – közölte a szíriai Emberi Jogi Megfigyelő Csoport (OSDH).

Az Aleppó tartományban fekvő 75 ezres lélekszámú Aazázban csütörtök óta tartanak a harcok, a kormányerők tüzérségi tűzzel lövik a várost és a hadsereg helikopterei is berepülést végeznek felette – mondta Mohammed al-Halabi aktivista.

A közép-szíriai Homszban, a lázadás egyik tűzfészkében két civilt öltek meg, amikor a hadsereg rakétákkal támadta Bab-Szbaa negyedet – közölte az OSDH.

Az északnyugat-szíriai Idlíbtől keletre fekvő Binesében a hadsereg megkezdte a város bombázását. Az elmúlt napokban Damaszkuszban és környékén is fokozódott az erőszak, ahol minden éjjel összecsaptak katonák dezertőrökkel.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a hét végén két, Szíriával szövetséges országba, Oroszországba és Kínába utazik. Csütörtökön utazott el Szíriából az a küldöttség, amely Kofi Annan megbízásából „három napon át folytatott intenzív tárgyalásokat" az arab országban. „A szíriai hatóságok válaszoltak nekünk, és jelenleg gondosan tanulmányozzuk ezeket a válaszokat" – hangsúlyozta Kofi Annan szóvivője.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa meghosszabbította szíriai vizsgáló bizottsága mandátumát, és kérte, hogy vegye számba az emberi jogok 2011 márciusa óta elkövetett súlyos megsértésének eseteit, beleértve az áldozatok számával kapcsolatos becslést.

Az ENSZ felhívást intézett a nemzetközi közösséghez 84 millió dollár összegyűjtése érdekében, amellyel a Jordániába, Libanonba, Törökországba és Irakba menekült 100 ezer szíriait segítenék meg – jelentette be a világszervezet Menekültügyi Főbiztossága.

Ammánban mintegy ezer szíriai tüntetett országa nagykövetsége előtt. „Nem hajlunk meg. Isten megátkoz téged, Bassár" – állt az egyik transzparensen.

A szíriai ellenzék felszólította az UNESCO-t, intézkedjen azonnal a hadsereg támadásai miatt veszélyeztetett történelmi műemlékek megóvása érdekében.