Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek a romvárosban

Szöveg: Pálfi Flóra hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2023. május 1. 7:01

Közösen végrehajtott gyakorlattal zárult a V-4 EU Harccsoport Tűzszerész szakaszának, valamint a törzs kijelölt állományának kiképzése az újdörögdi kiképzőbázis „romvárosában”.

tsz28

Az egyhetes gyakorlat utolsó napján Köbli Tamás főhadnagy, V4 szakaszparancsnok a feladatszabásnak megfelelően a korábban a bázison felállított vezetési pontját átköltöztette a romvárosba, ahol előretolt harcálláspontot hozott létre. Innen koordinálta a négy tűzszerész raj feladatait, akik négy helyszínen különböző tűzszerész mentesítési feladatokat láttak el. A területet a törzs katonái zárták le és biztosították, hogy a tűzszerészek biztonságban tudjanak dolgozni.

tsz18

A gyakorlat részeként a kint lévő erőkre „ellenséges katonák” mértek csapást. Az első lövéseket követően a szakaszparancsnok visszahívta a négy tűzszerész rajt az általa felállított harcálláspont biztosítására. A fegyveres összetűzés során személyi sérülést is szimuláltak, melyet a kiképzési hét során harctéri életmentő kiképzésben is részesülőt katonák el is láttak. A gyakorlat vezetői helikopteres kimentést kértek a sérültek elszállítására. A gyakorlat zárásaként az állomány kiképző repülésen vehetett részt a helyszínre érkező két darab Airbus H145M helikopterrel.

A kiképzés záró eseményein az MH 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezred parancsnoka, Szilágyi Zsolt ezredes és vezénylőzászlósa, Sebestyén Tibor törzszászlós is részt vett. A parancsnok elismerően nyilatkozott a katonák teljesítményéről és megköszönte példaértékű hozzáállásukat.