Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új életre keltené a NATO-val való együttműködését az Egyesült Államok

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2021. március 25. 9:30

Az Egyesült Államok meg akarja újítani, új életre akarja kelteni a NATO-szövetségesek közötti együttműködést. A szövetség ugyanis döntő fontosságú időszak előtt áll a globális kihívások tekintetében – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozására érkezve március 23-án, kedden.

„Azért jöttem, hogy kifejezzem az Egyesült Államok szilárd elkötelezettségét a NATO iránt. Az Egyesült Államok újjá kívánja építeni partneri kapcsolatait, elsősorban a NATO-szövetségesekkel. Fel akarjuk éleszteni a szövetséget” – fogalmazott Antony Blinken.

Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a tagállamoknak - egyebek mellett - számos olyan, biztonságot fenyegető kihívás kezelésében szükséges együttműködniük, amilyen például a klímaváltozás.

Beszámolt arról is, hogy tájékoztatni fogja kollégáit a NATO afganisztáni missziójának jövőjéről szóló amerikai elképzelések részleteiről. Azt közölte, egy esetleges kivonulás kizárólag a résztvevő tagállamokkal egyeztetett módon történhet.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár rövid beszédében kiemelte, hogy a szövetség tagjai előtt álló kihívások között - egyebek mellett - a folytatódó terrorista fenyegetések, kifinomult kibertámadások, Kína megerősödése és a klímaváltozás biztonságot fenyegető hatásai szerepelnek. Ezekkel a kihívásokkal egyetlen ország, egyetlen kontinens sem képes egyedül megbirkózni. Ez indokolja, hogy miért kell Észak-Amerikának és Európának még szorosabban együttműködnie a NATO keretein belül – mondta.

A tálibok és az Egyesült Államok között tavaly létrejött, az amerikai csapatok kivonását május elsejéig előirányzó megállapodással összefüggésben azt mondta: legfontosabb, hogy bármit is tesz a NATO, az közös döntés eredménye legyen. A szövetségesek ugyanis együtt léptek fel Afganisztánban, s amikor az idő eljön, együtt is kell távozniuk onnan – közölte.