Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új hangszert szólaltatott meg a Központi Zenekar

Szöveg: Sárosi Péter százados | Fotó: MH Központi Zenekar |  2020. szeptember 15. 7:18

A Magyar Honvédség Központi Zenekara különleges zenei hangzással – a hagyományokat felelevenítő Lyra-harangjátékkal - lepte meg az augusztus 20-ai állami ünnepen a Kossuth térre kilátogató közönséget. Ekkor mutatkozott be a zenekar új karmesterhelyettese is.

MH Központi Zenekar (1)

Az állami ünnep zenei kiszolgálása az év egyik legkiemelkedőbb protokolláris zenei eseménye a Központi Zenekar számára. Magyarország lobogójának felvonása, valamint a tisztek fogadalmának zenei kísérete immár hagyományosan a zenekar feladata.

MH Központi Zenekar (3)

A Központi Zenekart ezen a napon Szabó Imre őrnagy karmester, valamint Major András őrnagy, karmesterhelyettes, tamburmajor dirigálta. Ez az alkalom különleges esemény volt Major őrnagy számára: ekkor mutatkozott be a zenekar élén; e beosztásba június 1-jén nevezték ki, korábban a Kaposvári Helyőrségi Zenekar vezetője volt.

Az augusztus 20-ai ünnepen a zenekar hangszeres felállásában helyett kapott egy különleges zenei eszköz, a Lyra-harangjáték is. A hangszert Mile Péter zászlós, szólamvezető szólaltatta meg.

„A harangjátékok rugalmas szilárd testük rezgése révén ütés által hoznak létre nagyon szép, csengő hangokat. A Lyra-harangjáték a 19. század közepétől nyert teret a katonazenekarokban, nagyon szépen kiemelve a zenekar által játszott főtéma dallam anyagát, ezzel is különleges hangszínt varázsolva a zenekaroknak. A hangszer használata is speciális, mivel függőlegesen, egy ütővel játszik rajta a megszólaltatója. További tulajdonsága, hogy a díszes líra alakú hangszertestén különböző jelképek találhatóak, többek között a zenekarok lyra jelképe és a magyar trikolor szimbóluma is” – mondta a zászlós.

A különleges hangszert a zenekar a tervek szerint a jövőbeli fellépéseken is használja majd.

Címkékkatonazene