Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új járőrhajó a Guyanai Védelmi Erők számára Amerikából

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2022. október 5. 14:07

A dél-amerikai Guyana az utóbbi időben erőteljesen fejleszti jelentős hosszúságú tengerpartjának és felségvizeinek ellenőrzésére szolgáló járőrhajó flottáját. Ennek legújabb lépése, hogy augusztus elején az amerikai Metal Shark’s Franklin cég hivatalosan is bejelentette egy kifejezetten a Guyanai Védelmi Erők (Guyana Defense Force - GDF) megrendelésére és igényei szerint kifejlesztett Defiant 115 típusú egység építését.

a-defiant

A Defiant 115 tervezésénél nem a szépség, hanem a célszerűség volt az elsődleges szempont, így valószínűleg nem nyerne hajószépségversenyt. A zömök, 35 méter hosszú, 8 méter széles hajótest és a felépítmény egyaránt könnyű, de erős, hegesztett alumínium ötvözetből készült. Belül vízzáró rekeszekkel látták el, a hajótest egészéhez képest feltűnően hosszú, jellegzetesen előreugró orra pedig javítja a tengerálló képességét és növeli stabilitását. A magasan elhelyezett parancsnoki hídról kiváló a kilátás, amit tovább javít a körbefutó, hatalmas panoráma szélvédő. A hajó teljes személyzete 24 tagú, akiknek szállásait a lehető legkényelmesebbre alakították, hogy a hosszabb – akár 10-14 napos – járőrszolgálatok elviselhetőbbek legyenek.

A meghajtásról két Caterpillar CAT C32 típusú, 1600 lóerős dízelmotor gondoskodik, amelyek kipufogógázait a közvetlenül a felépítmény hátsó falához épített, két szögletes kéményen vezetik ki, hogy a füst ne zavarja a kilátást a hídról. A Defiant 115 hatótávolsága gazdaságos, 12 csomós utazósebességgel eléri a 2000 tengeri mérföldet (körülbelül 3700 kilométer), de képes akár 20 csomós (körülbelül 37 kilométer/óra) tempóra is.

A fegyverzet még egyelőre nincs közelebbről meghatározva, de a nyilvánosságra került számítógépes grafikák alapján a hídszárnyakra és a tat fedélzetre szerelt manuálisan működtetett géppuskákból, valamint legalább egy az orrban lévő további, távirányítású géppuskából, vagy gépágyúból, esetleg gránátvetőből áll majd. A felszereléshez tartozik egy félmerev 5,2 méter hosszú motorcsónak is, amit egy 51 lóerős külső motor hajt meg. A csónakot a lejtős kialakítású tatról indíthatják, illetve a küldetés teljesítése után oda térhet vissza.

A GDF régóta jó kapcsolatokat ápol a Metal Shark’s Franklin-nel, mert a jelenleg szolgálatban álló, nyolc darab korábbi változatú Defiant járőrhajót is a louisiana-i cég építette. A 115-ös ezekhez fog csatlakozni, hogy elsősorban rendőrségi, kábítószerellenes és mentési akciókban alkalmazhassák.

Címkékhaditechnika