Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kiképzőgépek érkeznek a thai Gripenek mellé

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2020. október 11. 7:19

A Textron Aviation Defense a napokban jelentette be, hogy szerződést kötött a Thai Királyi Légierő parancsnokságával egy integrált képzési rendszer létrehozásáról a Kamphaeng Saen Légibázison települt kiképző központ számára.

20201009_t6c-3

A 162 millió dollár értékű megállapodás 12 darab T-6C Texan II kiképző repülőgép, a pilóták és technikusok földi kiképzési rendszerei, bevetéstervező és elemző rendszerek, pótalkatrészek és földi támogató berendezések szállítását írja elő. A munkát a vállalat wichitai üzemében, Kansasban végzik.

Thomas Webster, a Textron Aviation Defense ázsiai-csendes-óceáni térségének igazgatója szerint a Thai Királyi Légierő T-6C-n alapuló integrált képzési rendszere a leendő pilóták számára elősegíti a gördülékeny átállást a modern vadász- és csapásmérő repülőgépekre.

A T-6 Texan II megvásárlása összhangban van a Thai Királyi Légierő 10 éves beszerzési és fejlesztési tervével, amelyet a légierő a 2020. évi Fehér Könyvében tett közzé. A megállapodásnak ezen felül hozzá kell járulnia a thaiföldi védelmi ipar fejlesztéséhez is. Az első két repülőgépet az Egyesült Államokban fogják gyártani, a többi pedig a Kamphaeng Saen Légibázison kerül majd összeszerelésre.

A Thai Királyi Légierő pilótáinak és technikusainak képzése a tervek szerint 2022-ben kezdődik Wichitában, a T-6TH névre keresztelt 12 darab T-6C Texan II repülőgép átadását 2022 végén - 2023 elejére ütemezik. A mai napig a T-6 Texan II család körülbelül ezer darabos flottájának repülési ideje meghaladja a 4,1 millió órát. Az amerikai Textron Aviation Defense vállalat a Pilatus Aircraft Ltd. (PC-21), a török ​​Aerospace Industries (Hurkus B) és a Korea Aerospace Industries (KT-1 Vungby) elől halászta el a kiképzőgépekre kiírt tendert. Az új T-6C a szolgálatban lévő 12 PC-9 kiképző repülőgépeket váltja majd fel.

A Thai Királyi Légierő az AT-6E Volverin (A-6TH a thaiföldi megnevezése) könnyű támadó repülőgép megvásárlását is tervezi a Textrontól. A repülőgéppel szemben támasztott követelmények között szerepel a Diehl Defense Iris-T levegő-levegő rakétájának, intelligens munícióinak, Link-T adatkapcsolatának integrálása és offset ellentételezés is. A T-6C műszaki szempontból az AT-6E Volverinnel körülbelül 85%-ban megegyezik, ami egyszerűbbé teszi az üzemeltetést, valamint csökkenti a karbantartási és pótalkatrész-szállítási költségeket is.

20201009_thaipc9-2
Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika