Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új légvédelmi rendszer Olaszországnak

Szöveg: Háború Művészete |  2008. június 11. 8:51

Az olasz hadsereg sikeresen hajtotta végre az új SAMP/T légvédelmi rakétarendszer tesztelését, Aster 30-as rakéták felhasználásával (melyeket számos országban használnak már különböző hadihajókon). Egy SAMP/T üteg 8 darab járművet foglal magába (egy az irányításért, egy a radar szállításáért felelős, 6 darab pedig az indítóegységeket hordozza).

A további teherautók rakétákat és egyéb felszereléseket szállítanak.

Az amerikai Patriot rendszerhez hasonlóan a SAMP/T alkalmas a rövid hatósugarú ballisztikus rakéták, valamint az alacsonyan repülő cirkálórakéták megsemmisítésére. A rendszer nagyrészt automatizált és működtetése csupán kétfős személyzetet igényel.

Mindegyik rakétavető 10 másodpercen belül képes a 8 darab rakéta kilövésére, a vezérlőrendszer pedig akár 100 darab célpontot is képes egyszerre nyomon követni. A célpontok esetében is vannak korlátozások, hiszen a SAMP/T a földtől körülbelül 46 méterre lévő célpontokat, valamint maximum 18.300 méteres magasságig képes a célpontok beazonosítására és megsemmisítésére. Franciaország is rendelt 12 darabot a SAMP/T rendszerből, ahol a hadsereg és a légierő még idén elvégzi a szükséges teszteléseket.