Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új mintájú egyenruhát kapnak az amerikaiak Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 19. 11:36

Új mintázatú harci egyenruhát vezetnek be az Afganisztánba vezényelt amerikai csapatoknál, amely a korábbi jobb álcázást biztosít a katonáknak a hegyvidéki terepviszonyok között – jelentette szerdán a USA Today napilap. A hadseregben jelenleg használt álcaruhát hat éve rendszeresítették. Mintázatát több száz apró, sárgásbarna, zöld és szürke négyzet kombinációja adja.

Az Afganisztánban bevezetendő új, MultiCam elnevezésű egyenruhán a zöld és a barna hét árnyalata váltakozik.

A ruhát gyártó Crye Precision vállalat szerint a MultiCam nemcsak imitálja, hanem vissza is tükrözi a környezet színeit. Így az az erdőben zöldnek, a nyílt sivatagban pedig barnásnak látszik. Az új harci öltözék mintázata emellett az eddiginél kevésbé veri vissza az infravörös fényt, így jobban elrejti viselőjét az éjjellátó készülékek elől.

A tervezés során több száz fotó készült az afganisztáni terepviszonyokról, és tanulmányozták az állatok rejtőzködési szokásait is – állítja a gyártó cég alapítója, Caleb Crye. A szövetet egy permetrin nevű rovarriasztóval is preparálták, amely visszatartja a szúnyogokat és a sivatagi bolhát. A zsebekre hagyományos gombot varrtak, mert a tépőzár a homok miatt gyakran használhatatlanná válik.

Az iraki viszonyok között hatékonynak bizonyult terepmintázat az Afganisztánban szolgáló katonák szerint nem vált be. Az egyenruha színei a dél-ázsiai országban sehol sem vegyülnek el a környezetével – nyilatkozott Chris Cahak hadnagy.

Az első MultiCam típusú egyenruhákat az Iowai Nemzeti Gárda egyik alakulata kapja, amely jelenleg a Camp Shelby bázison készül harci küldetésére. A már Afganisztánban állomásozó egységeknél decemberben kezdődik meg a csere, ami a beszerzést levezénylő Mike Sloane alezredes szerint 200-270 millió dollárba kerül majd.

John Pike, a Globalsecurity.org igazgatója szerint a jelenlegi egyenruhaváltás legalább a harmadik ilyen csere az elmúlt két évtizedben az amerikai hadseregben.