Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok a Budapest Helyőrség Dandár élén

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. június 25. 21:04

Megtartották a dandárparancsnoki beosztás átadás-átvételi ünnepségét június 25-én a Petőfi laktanyában.

LALA9653

Ünnepélyes keretek között vette át a csapatzászlót Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár (MH BHD) új parancsnoka elődjétől, Baráth Ernő dandártábornoktól. Az eseményen jelen volt Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára és dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

LALA9683

Szabó István az állománygyűlésen elmondta: egy katonai szervezet életében meghatározó a parancsnokváltás, ez pedig különösen igaz a dandár esetében, amely a Magyar Honvédségen belül egyedülállóan komplex feladatrendszerrel bír. Kiemelte, hogy egy katonai vezető pályafutása során teljesen természetes, hogy időről-időre újabb feladatkört kell ellátnia. Az MH BHD esetében a régi parancsnok az MH Katonai Rendészeti Központ vezetőjeként, míg az eddigi parancsnokhelyettes a dandár élén folytatja szolgálatát. „Egy parancsnoki beosztás úgy helyes, ha időről-időre megújítják. Meggyőződésem, hogy azoknál a katonai szervezeteknél, ahol parancsnokhelyettesi beosztás is van, értelemszerűen az azt betöltő személy lesz az új parancsnok” – mondta Szabó István.

LALA9774

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz vezérőrnagy az MH BHD speciális helyzetére mutatott rá. Mint mondta, egyetlen alakulat sincs annyira a társadalom szeme előtt, mint a helyőrségdandár, hiszen alapvetően ők látnak el minden olyan kiemelt feladatot, amelyet a civil társadalom is folyamatosan figyelemmel követ. „Az a társadalmi elfogadottság, amely a Magyar Honvédséggel szemben az utóbbi években megnyilvánul, nagyon nagy részben önöknek is köszönhető” – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka, hozzátéve: az új parancsnoknak nem kell különösebben feladatot szabnia, hiszen egyrészt a feladat adott, másrészt az alakulattal máris olyan csapatot alkotnak, amelyik számtalanszor bebizonyította felkészültségét és profizmusát.

Baráth Ernő dandártábornok eddigi alakulatától elköszönve úgy fogalmazott: a dandárparancsnoksága alatti hat esztendőt élete legsikeresebb időszakai között tartja számon. Bár számtalan kihívással és nehéz feladattal nézett szembe az évek során, a dandár összeszokott állománya minden esetben sikerrel és kiemelkedően oldotta meg azokat. „A siker mindannyiunké, legyenek büszkék rá!” – mondta.

LALA9833

Az új parancsnok egy éve vezeti már az alakulatot megbízottként. Kinevezése kapcsán megköszönte elöljárói és elődje bizalmát, valamint azt, hogy minden módon segítették munkáját. Mint mondta: a Szurmay-hitvallást és szellemiséget kívánja tovább vinni jelenlegi beosztásában is, hogy a dandár – az elmúlt évekhez hasonlóan – minden körülmény között maximális felkészültséggel tudja ellátni az alaprendeltetésének megfelelő és az azon túli feladatait.