Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új sporteszközöket kaptak a győri katonák

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. április 24. 10:40

A David vs. Goliath Hungary Mozgássérültek Evezősportjáért Alapítvány jóvoltából, a Honvéd Arrabona Sportegyesületen keresztül vadonatúj evezőgépekkel gazdagodtak a győri rakétaezred katonái. Az ajándékozó, Várszegi Pál István, a szervezet alapítója személyesen adta át a „Concept2” típusú evezős ergométereket a sportegyesület részére.

győr_sportszer_kapott (3)

Várszegi Pál István, aki a magyar szervezet mellett az „Amerikai Veteránok evezése és kajakozása” (U.S. Veterans’ Rowing & Kayaking) Alapítványt is vezeti, rendkívül eltökélt a mozgássérült, vagy egyéb fogyatékossággal élő személyek rehabilitációjának, valamint sportolási tevékenységének támogatásában. Az alapítványok céljai között szerepel a frontvonalban dolgozó egységeknél (katonák, tűzoltók, rendőrök, mentősök) szolgáló személyek fizikai és mentális sérülést szenvedők felépülésének segítése.

Az amerikai-magyar állampolgárságú Várszegi Pál István Magyarországon született, majd kisgyerekként szüleivel az Egyesült Államokba költözött. Felnőtt korában katonaként szolgált, de egy sérülés következményeként le kellett szerelnie. Már akkor megfogalmazódott benne a gondolat, hogy a hozzá hasonló bajtársakon segíteni próbáljon. Kilenc évvel ezelőtt kezdte meg az amerikai alapítványa keretében a rehabilitációs programot, amelyben katonáknak segít. Mára az USA tizennégy államában, harmincöt helyszínen, többezer katona és veterán használja az általuk felajánlott sportgépeket.

győr_sportszer_kapott (2)

2019-ben a program Magyarországon is folytatódott, amelynek további céljai között szerepel nemzetközi és hazai nonprofit, alkalomszerűen megszervezett ergométeres versenyek szervezése.

Magyar viszonylatban, így a Honvéd Arrabona Sportegyesület részére tett felajánlás során szerencsére nem a rehabilitáció az elsődleges cél, pont ellenkezőleg, a kiváló sporteszközök használatával a katonák fizikumának megőrzéséhez, fejlesztéséhez, a sportolás által a lelki egyensúlyuk fenntartásához járulnak hozzá az evezőgépek.

győr_sportszer_kapott (4)

A Sportegyesület részéről Bozsóki Attila alezredes, elnök írta alá az ajándékozásról szóló szerződést, míg az evezőgépeket Szabó Szilva százados, az alakulat testnevelő tisztje „vette birtokba”. A járványügyi helyzet miatt jelenleg a konditermet csak korlátozott létszámban, kizárólag az északi határvédelmi feladatban szolgáló katonák használhatják pihenőidejük alatt, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya azonban reméli, hogy hamarosan valamennyi sportolni vágyó, győri katona edzéséhez hozzájárulhatnak a sporteszközök.

Az alapítvány tervei között szerepel, hogy a közeljövőben a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetségén (HOSOSZ) keresztül a Magyar Honvédség más alakulatainak sporteszközparkját is bővítse.

győr_sportszer_kapott (1)