Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új típus érkezik a Thai Királyi Légierő flottájába

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. december 5. 19:25

A Thai Királyi Légierő parancsnoksága megegyezett a Textron Aviation Defense céggel nyolc darab AT-6E Wolverine könnyű, támadó repülőgép beszerzéséről.

at-6e-2

A repülőgépek leszállítása mellett a 143,4 millió dollár értékű szerződés kiterjed a szükséges földi kiszolgáló berendezések, tartalék alkatrészek és a személyi állomány kiképzésére is. Ezzel a szerződéssel a Thai Királyi Légierő lett az első külföldi ország, ahol rendszeresítik az amerikai könnyű „csatarepülőt”. A thai változat az AT-6TH jelzést kapta, az érkező új típust az L-39-esek utódjának szánják. A szerződés értelmében a repülőgépek összeszerelését Wichitában, a Textron Aviation Kansas államban lévő létesítményében végzik.

Thomas Hammour, a Textron Aviation Defense elnök-vezérigazgatója szerint a Thai Királyi Légierő az AT-6-ost számos feladatra választotta ki, beleértve - többek között - a határőrizetet, valamint a kábítószer- és az embercsempészet elleni tevékenységet.

A thai műszaki állomány képzése 2023-ban kezdődik Thaiföldön, a repülőszemélyzet képzése pedig a kansasi Wichitában zajlik majd 2024-től. A közlemény szerint az AT-6 2024-ben áll szolgálatba a Thai Királyi Légierőnél a Chiang Mai-i légibázison települt 41. repülőezred 411. századánál.

A Beechcraft T-6-os alapjain továbbfejlesztett AT-6TH mellett a T-6X Texan II is hadrendbe áll majd Thaiföldön. A Textron Aviation Defense 2020 szeptemberében írta alá a szerződést a Thai Királyi Légierő Parancsnokságával egy integrált kiképzési rendszer létrehozására a Thai Királyi Légierő Repülő Kiképző Iskolája számára (Kampheng Saen Légibázis): a 162 millió dollár értékű megállapodás 12 darab T-6C Texan II kiképző repülőgép, valamint egyéb kapcsolódó berendezések és szolgáltatások szállítását írja elő.

A T-6C Texan II szállítását, amely a T-6TH nemzeti jelölést kapta, 2022 végére - 2023 elejére tervezik. Az első két repülőgép az Egyesült Államokból fog Thaiföldre repülni, a többit pedig a leszállított alkatrészekből állítják össze a Kampheng Saen Légibázison. A T-6C körülbelül 85 százalékban megegyezik az AT-6E „Wolverin”-nel, ami leegyszerűsíti az üzemeltetésüket, valamint csökkenti a karbantartási és a pótalkatrészek szállításának költségeit.

Forrás: jetfly.hu