Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új típusú HMMWV-k érkeztek

Szöveg: kormany.hu |  2011. április 26. 13:46

Az afganisztáni hadszíntéren az amerikaiaktól kölcsönbe kapott HMMWV- járművek újabb, modernebb típusra történő cseréje történt meg húsvétkor a Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (MH OMLT) bázisán, Khilagayban.

1595917561
A cserét hosszú előkészítő munka előzte meg, amelyet a MH Nemzeti Támogató Elem-Afganisztán szakemberei végeztek el. A régiek leadását és az új eszközök átvételét ugyanis egy napon kellett végrehajtani a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport és Magyar Honvédség Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport műveleti feladatainak a folyamatossága, illetve a leadott eszközök elszállítása miatt.

A magyarok által korábban használt járműveket az amerikaiak – a szükséges felújítások után – az Afgán Nemzeti Hadseregnek adják át.

Az M1151 HMMWV a HMMWV-típus továbbfejlesztett, harctéri fegyverzetszállító járműve.

Könnyű tömegű, összkerék-meghajtású, légi úton szállítható eszköz, amelynek mozgékonyságát egy nagy teljesítményű turbófeltöltéses diesel-motor biztosítja. Teljes harci súllyal képes 22 fokos emelkedőn, valamint 13,5 fokos oldaldőléssel haladni, amely különösen fontos az afganisztáni hegyi terepszakaszon történő közlekedéskor.

(Kép és szöveg: MH NTE-szóvivő)