Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb ASV járműveket rendelt az amerikai hadsereg

Szöveg: Háború Művészete |  2009. augusztus 10. 8:44

Az amerikai hadsereg a napokban újabb 229 darab M1117 típusú ASV (Armored Security Vehicle) járművet vásárolt. Fegyverzetként telepíthető rájuk 12,7mm-es gépfegyver vagy Mk19 40mm-es automata gránátvető.

A járművek darabonkénti ára eléri a 874 000 dollárt. Valójában 32 ilyen jármű az M1200 „Armored Knight" változat, melyek tüzérségi lövészethez használatosak, felvértezve lézeres célmegjelölővel, hőkamerával, GPS-szel és digitális adatkommunikációval a fegyverekhez, rakétavetőkhöz.

Az ASV egyike volt az első Irakban használatos MRAP járműnek (Mine Resistant Ambush Protected). Az 1990-es években fejlesztették ki, eredetileg a katonai rendőrség számára a harci zónában való alkalmazásra, ugyanakkor a kezdeti időkben kevés megrendelés érkezett a típusra. A balkán békefenntartók túl szélesnek tartották, mert az ottani szűk utcákban nehéz volt vele manőverezni. Aztán jött Irak, ahol nagyon népszerűek lettek, ezáltal a hadsereg még többet vásárolt belőlük. A katonai rendőrség eredetileg 2000 darabot kívánt beszerezni, de Irak előtt be kellett érniük ennek öt százalékával.

Az ASV egy 15 tonnás 4 kerék hajtású páncélozott jármű, ami ellentétben a Hummerrel, eredendően páncélozott teherautónak épül. 6 méter hosszú és 2,5 méter széles, így kicsit nagyobb a Hummernél. Az ASV elég nehéz és ellenálló, hogy túlélje a legtöbb útszéli bombát, emellett golyó-, és RPG álló. A torony ugyanaz, mint az amerikai tengerészgyalogosok LAV járművén. A jármű 3 fős személyzetet tud szállítani. Ezidáig 2 100 darabot szállítottak le belőle.