Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb dróntámadás Pakisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. június 4. 14:09

Tíz feltételezett felkelőt ölt meg június 3-án, vasárnap reggel egy amerikai pilóta nélküli repülőgép Pakisztán Afganisztánnal határos északnyugati törzsi területén.

A pakisztáni hírszerzés két, név nélkül nyilatkozó illetékese szerint egy drón négy rakétát lőtt ki Manak Rakzai falura. A támadás előtt a felderítési adatok szerint szélsőségesek gyűltek össze ott, hogy együttérzésüket fejezzék ki a szombati dróntámadásban meghalt felkelőparancsnok fivérének.

Pilóta nélküli amerikai repülőgépek rendszeresen támadnak különböző célpontokat Pakisztán északnyugati törzsi területén, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló afganisztáni és pakisztáni tálibok fellegvára. Iszlámábád követeli a támadások leállítását, az amerikaiak viszont folytatják a légicsapásokat, mert rendkívül fontosnak tartják őket az al-Kaida és a tálibok elleni harc szempontjából.

Az AFP francia hírügynökség adatai szerint 2009-ben 45, 2010-ben 101, 2011-ben pedig 64 ilyen amerikai rakétacsapás történt.