Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb értékelő gyakorlaton bizonyíthat a NATO Erőket Integráló Elem

Szöveg: Harnócz Gyula őrnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2021. március 17. 17:48

A Székesfehérváron működő, 2016. szeptember 1-jén aktivált NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) hamarosan történetének újabb mérföldkövéhez érkezik. A szervezet 2017 májusában már teljesítette a vele szemben támasztott követelményeket és elérte a teljes NATO műveleti képességet (Full Operational Capability - FOC), ám két hónap múlva egy újabb értékelő gyakorlaton kell majd bizonyítania, hogy feladatait ma is teljes mértékben el tudja látni.

20210317-NFIU  (1)

A májusban sorra kerülő „Precise Reception 21” elnevezésű gyakorlat már nevében is utal az NFIU HUN fő küldetésére, ami nem más, mint a NATO nagyon magas készenlétű, és az azt követő erők fogadásának, állomásoztatásának és tovább mozgatásának támogatása (Reception, Staging and Onward Movement – RSOM). A szervezetnél szolgáló magyar és külföldi állomány az NFIU HUN megalakítása óta eltelt öt évben, és a 2017-ben végrehajtott első értékelő gyakorlat óta, a három éves rotáció miatt szinte teljesen kicserélődött, a tavaszi gyakorlat így kiváló alkalmat nyújt a jelenleg itt szolgálók értékelésére. A COVID-19 világjárvány miatt tavalyról elhalasztott megmérettetés tervező-előkészítő munkálatai folyamatosan zajlanak az érintett katonai szervezetek részvételével, ennek a folyamatnak a részeként a napokban az értékelő szakemberek csoportja látogatott a NATO Erőket Integráló Elemhez.

Atkári Győző alezredes, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Kiképzési Csoportfőnökség Szakkiképzési és Kiképzésellenőrzési Főnökség kiemelt főtisztje, az értékelő csoport vezetőjének helyettese emlékeztetett: „A befogadó nemzet és az NFIU HUN NATO parancsnoksága között érvényben lévő megállapodás alapján az integráló elem ellenőrzését háromévenként el kell végezni, hiszen a szervezetnek rendszeresen bizonyítania kell képességeinek meglétét, alkalmasságát feladatainak maradéktalan ellátására. Ez az ellenőrzés tovább nem halasztható, a jellemzően három évenként cserélődő NFIU HUN állomány jelenlegi tagjai tehát többségében most először; májusban fognak számot adni felkészültségükről.”

20210317-NFIU  (2)

Az ellenőrzést a Magyar Honvédség Parancsnoksága szakemberei hajtják majd végre, a NATO által delegált megfigyelők részvételével. A közelmúltban megszervezett találkozó jó alkalmat biztosított arra, hogy mind az ellenőrzött alegység, mind pedig az ellenőrzést végrehajtó állomány kölcsönösen tájékozódhasson a felkészülés helyzetéről, tovább pontosítsa a még függőben lévő kérdéseket és egyeztesse az elvégzendő feladatokat. Az értékelő gyakorlat sikeres végrehajtása érdekében tehát ennek megfelelően a májusig hátra lévő időben az NFIU HUN felkészülésével párhuzamosan tovább folytatódik az ellenőrző csoport felkészítése is.

Első értékelése során, 2017-ben az NFIU HUN a legmagasabb, „kiváló” minősítést érte el, a feladat így komoly kihívás is egyben. „Véleményem szerint már tavaly is képesek lettünk volna sikerrel végrehajtani az értékelő gyakorlatot, ám a COVID-19 járvány miatt – érthető okokból – kénytelenek voltunk elhalasztani azt. A felkészülés azonban természetesen nem állt meg, folyamatosan és komoly elszántsággal végeztük az ezzel kapcsolatos feladatokat. Most, a gyakorlat kapujában azt mondhatom, hogy az állomány készen áll, és mind egyénileg, mind pedig csapatként a legjobbját fogja nyújtani annak érdekében, hogy bebizonyítsuk; maradéktalanul képesek vagyunk ellátni feladatainkat!” – jelentette ki Topor István ezredes, az NFIU HUN parancsnoka.

20210317-NFIU  (3)