Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztán: együtt be – együtt ki

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2021. március 17. 17:55

Magyarország továbbra is elkötelezett marad az afganisztáni rendezés ügyében – jelentette ki Szabó István honvédelmi államtitkár az Afganisztánban német keretnemzeti vezetés mellett, békefenntartó kontingenssel rendelkező NATO tagállamok, védelmi minisztereinek március 17-ei, szerdai videókonferenciáján.

Szabo Istvan - HOAT

Hazánk álláspontját ismertetve a honvédelmi tárca államtitkára arról beszélt, hogy, Magyarország eltökélt az instabil régiók biztonságának megteremtésében és fenntartásában, emiatt továbbra is aktívan és jelentős erőkkel járul hozzá a NATO műveleteihez. Ezek a műveletek hangsúlyosan támogatják a nemzetközi közösség stabilizációs törekvéseit, így mások mellett hozzájárulnak az illegális migrációs és terrorista fenyegetés elleni fellépéshez is – tette hozzá.

Szabó István szólt arról is, hogy Afganisztán sorsa, tartós békéje szempontjából súlyponti kérdésnek számít a kivonás alapjául szolgáló politikai, katonai feltételek megléte. Emiatt is fontos, hogy a műveletben és a nemzeti hozzájárulásokban tervezett változtatásokat a rendezésben résztvevő nemzetekkel egyeztetve, a keretnemzetekkel és a Szövetséggel együttműködésben hajtsuk végre.

Hozzászólása végén Szabó István leszögezte: Magyarország továbbra is elkötelezett marad az afganisztáni rendezés ügyében, tartjuk magunkat az „együtt be - együtt ki” elvhez.