Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb harcok Srí Lankán?

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. április 15. 11:28

Rakéta- és tüzérségi párbajt vívtak egymással a szemben álló felek a hajnali órákban, közel ahhoz a fegyvermentes övezethez, amelybe több tízezer polgári lakos szorult a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseinek (LTTE) fegyvereseivel együtt – jelentette a TamilNet web-oldal. A hadsereg cáfol.

A hadsereg cáfolta a lázadókhoz közel álló honlap állítását. Egy katonai szóvivő kijelentette, hogy a nagyszámú polgári lakos jelenléte miatt nem indítottak semmilyen új támadást, csakis figyelik az LTTE tevékenységét.

A kormány egyoldalúan tűzszünetet hirdetett hétfőre és keddre, hogy a polgári lakosok ez idő alatt elhagyhassák a 20 négyzetkilométeres, keskeny, tengerparti földsávot, de közülük csak néhány száz tett így. A hadsereg szerint a lázadók nem engedik távozni őket, a lázadók szerint viszont a civilek nem akarnak menni. A lázadók azt mondják, a tűzszünet meghirdetése csapda, csak egy olyan tűzszünet lenne hatékony, amelyet a nemzetközi közösség felügyel.

Az ENSZ szerint több mint százezer civil rekedt a fegyvermentes övezetben, amelyet a kormány azért hozott létre az év elején, hogy a harcok elől menekülő lakosok ott meghúzhassák magukat. Mostanra ez lett az utolsó terület a korábban a lázadók kezén lévő északkeleti országrészből, amelyet a hadsereg még nem tudott az ellenőrzése alá vonni. A hadsereg és segélyszervezetek többször azzal vádolták meg a lázadókat, hogy élő pajzsként használják a menekülteket a területen. A lázadók mindig tagadták e vádat.

A hadsereg hónapok óta hangoztatja, hogy egy sor megnyert csata és a lázadók adminisztratív központjának, fő bázisainak bevétele után végső csapást készül mérni az LTTE szervezetre. E csapás sikeres végrehajtása után vége lenne a 37 éve tartó polgárháborúnak.

CímkékENSZrakéta