Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb harcok Srí Lankán

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 7. 20:29

Tizenhat lázadó és egy katona vesztette életét a Srí Lanka-i hadsereg és a lázadók között az ország északi részén vívott újabb összecsapásokban – a hadsereg adatai szerint. A halotta között van a Tamil Tigrisek hírszerzésének a vezetője is.

Az északi Vavanija körzetében vasárnap 12 lázadó és egy katona esett el, nyolc katona pedig megsebesült, míg a szomszédos Mannar körzetében négy lázadó vesztette életét további két akcióban – közölte a Srí Lanka-i védelmi minisztérium.

A hadsereg által közölt veszteséglistákat nem lehet ellenőrizni, mivel a harcok a dzsungel mélyén zajlanak, s a térségbe csak külön engedéllyel lehet belépni. Ráadásul mindkét oldal rendre eltúlozza a szemben álló fél veszteségét, míg a saját oldalán a ténylegesnél kevesebb áldozatot ismer be.

A harcok néhány nappal azután lángoltak fel, hogy a colom

1595871561
bói kormány bejelentette: felmondja a lázadók szervezetével, a Tamil Eelam Felszabadító Tigriseivel (LTTE) 2002 februárjában, norvég közvetítéssel kötött tűzszüneti megállapodást. A kormány vezető tisztségviselői egyúttal kilátásba helyezték, hogy felszámolják az LTTE által a szigetország északi részén működtetett “államot".

A két államalakulat határvidékén folyó harcokban a legfrissebb adatok alapján a hét végén összesen 62 lázadó és három kormánykatona esett el. A hadsereg, valamint egy tamilbarát honlap vasárnapi egybehangzó közlése szerint a harcokban meghalt a lázadók katonai hírszerzőfőnöke is.

Elemzők számították rá, hogy a tűzszünet formális felmondása után még véresebbé válik majd a Srí Lanka-i konfliktus, amelynek 1983 óta mintegy 70 ezer áldozata volt.

A tűzszünet azonban lényegében már darabjaira hullott, miután Mahinda Radzsapaksze elnök 2005 végén hivatalba lépett, a nacionalista politikus ugyanis a kemény kéz politikáját hirdette meg az általa terroristának titulált lázadókkal szemben.