Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb iskolában indul honvéd kadétképzés

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Rácz Tünde |  2021. április 21. 16:03

Csatlakozik a Honvéd Kadét Programhoz a nyíradonyi Kölcsey Ferenc Baptista Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az együttműködési megállapodást az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezreddel írták alá április 21-én, szerdán a Hajdú-Bihar megyei település polgármesteri hivatalában. A csatlakozást igazoló oklevelet dr. Ruszin Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára adta át az intézmény igazgatójának.

Honvéd-kadét_Program_Nyíradony (4)

Dr. Ruszin Romulusz a dokumentum aláírásakor emlékeztetett: mára már országszerte több, mint nyolcvan iskola gondolta úgy, hogy érdemes csatlakozni azokhoz az értékekhez, amelyeket a magyar katonák több mint ezer év óta képviselnek.

„A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ezek a programok valós értékeket, élményeket és tudást adjanak a fiataloknak” – mondta a helyettes államtitkár, kiemelve azt is, hogy az a magasztos eszme, amit az esküt tévő katonák tesznek, végig kíséri az ember életét.

Honvéd-kadét_Program_Nyíradony (7)

Dr. Ruszin Romulusz emlékeztetett arra: a Magyar Honvédség és a társadalom között 2004-ben, a sorkötelezettség megszűnésével elveszett a kapcsolat, de mára egyre többen látják úgy, hogy a Magyar Honvédség képes és kész tenni a magyar emberekért akár külföldi missziókban, akár a jelenlegi járványhelyzetben. „Ha ezek a fiatalok megtalálják a helyüket ebben a rendszerben vagy egyszerűen csak érteni fogják a honvédelmet, akkor nagyot léptünk előre” – jelentette ki a helyettes államtitkár.

„Az együttműködési megállapodás célja, hogy a felnövekvő nemzedéknek kézzelfogható és valódi értéket jelentő program álljon a rendelkezésére, amely felkészíti őket a jelen és a jövő kihívásaira is. A programban megszerzett tudás által pedig a honvédelmet ismerő, hazájukért tenni akaró állampolgárokká válnak” - jelentette ki Tasó Béla, a város polgármestere.

Honvéd-kadét_Program_Nyíradony (3)

Tasó László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte: a biztonság megteremtése az ország feladata és ha ennek jelentőségét képesek vagyunk megértetni a társadalommal, a fiatalokkal, akkor beszélhetünk egy erős, jól szervezett nemzetről. „Azt kell megértetni a fiatalokkal, hogy ők ezen a helyen a legfontosabbak, és ha ezt megértik, akkor tudják meg mi az, hogy: haza.”

„Magyarnak lenni lehetőség, de magyarnak lenni felelősség is. Magyarországot csak mi építhetjük igazán, a fiataljainkat csak mi nevelhetjük hazaszeretetre” - hangsúlyozta Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke.

Honvéd-kadét_Program_Nyíradony (13)

A rendezvényen - mások mellett - részt vett Sándor Zsolt vezérőrnagy, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság parancsnoka, Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka, valamint Kis Ákos vezető kormánytanácsos, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály Honvédelmi Nevelési és Ifjúságstratégiai Osztály szakreferense.