Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb két Airbus H225M helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Érdi Róbert |  2024. május 13. 18:37

Két újabb H225M típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából – jelentette be a honvédelmi miniszter, május 13-án, hétfőn.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a gépek hétfő délután érkeztek meg a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár légibázisára. Az új, high-tech eszközökkel tovább erősödik a magyar légierő ejtőernyős és légi deszant képessége. A francia Airbus és a Magyar Honvédség együttműködése keretében a most érkezett gépekkel együtt már 8 darabra bővült a H225M helikopter flotta a dandárnál, így már a teljes, 16 gépből álló H225M-flotta fele Magyarországon van – tette hozzá a miniszter.

Brüsszel és a nyugat európai vezetők háborút akarnak, Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, de a magyar emberek biztonsága érdekében védelmi képességeinket folyamatosan erősítjük. Emlékeztetett: az első helikoptereket 2023. július 24-én fogadta a dandár, az eszközök azóta folyamatosan érkeznek. Magyarország a NATO elvárásainak megfelelően a katonai célú ráfordításait illetően immáron második éve teljesíti a kívánt 2 százalékos költségvetési szintet, amelynek 20 százalékát a haderőfejlesztési program keretében fejlesztésekre fordítja a Magyar Honvédség.

A miniszter kiemelte: 2024-et a légierő évének is nevezhetjük, hiszen számos új eszköz és intézkedés fókuszál az MH légi képességeire. Az év eddig eltelt időszakában 4 új Gripen beszerzéséről számolhattunk be, a SAAB-bal a kiterjesztett valóság (XR)-technológiát is alkalmazó kiválósági központot hoztunk létre, a pilóták pedig év elején jelentős illetményemelésben részesültek.

A két új - 74 és 75 oldalszámú - H225M típusú helikopter reggel indult el az Airbus franciaországi marignane-i gyártóközpontjából, majd rövid időre megállt Bolognában üzemanyagtöltésre, hogy aztán Szlovénián keresztül érkezzen meg Magyarországra. Az egyik forgószárnyast Rolkó Zoltán ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese vezette, bár mint mondta, a modern technika jóformán „magát kormányozta”. „A fel- és a leszállás kivételével nem nyúltunk a műszerekhez, utána a robotpilóta vezette a gépet. A nagyfokú automatizáltság hatalmas különbség a régi analóg eszközök tudásához képest. Kényelmesebb, sokkal pilótabarátabb minden, ami sok terhet levesz a teljes személyzet válláról. Ezáltal jobban lehet koncentrálni a harcászati feladatokra” – mutatta be a típust a leszállás után.

Dr. Bali Tamás ezredes, a helikopterdandár parancsnoka hangsúlyozta: az új helikopterek nagyban erősítik a Magyar Honvédség képességeit, mivel komplexen támogatják a különleges és a szárazföldi erők műveleteit. Kiemelte: modern önvédelmi, kommunikációs és fegyverrendszerük segíti a katonák biztonságos szállítását, a berendezéstől függően minimum tizenkettő, de akár huszonkét fő is elfér a fedélzeten.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében összesen tizenhat helikopter érkezik hazánkba, a hétfőn megérkezett két eszköz a hetedik és a nyolcadik volt a sorban. Belső kialakításuk különbözik egymástól: az egyik szállító konfigurációjú, a másik a különleges erők számára kifejlesztett fegyverzetcsomaggal felszerelt.