Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá Ausztráliában a japán kormányfő

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2022. október 25. 18:17

Kína növekvő térségbeli befolyásának visszaszorítása érdekében újabb kétoldalú biztonsági együttműködési megállapodást írt alá Kisida Fumio japán miniszterelnök és Anthony Albanese ausztrál kormányfő október 22-én, szombaton, a nyugat-ausztráliai Perth városában.

A mostani megállapodás a 2007-es korábbi kétoldalú egyezményt bővíti ki a megváltozott regionális biztonsági környezetnek megfelelően. Az ausztrál és a japán politikai vezetők évente megrendezett találkozóján Albanese bejelentette, hogy a megállapodás keretében japán katonák a jövőben közös kiképzésen és gyakorlatozáson vesznek részt az ausztrál hadsereg tagjaival Észak-Ausztráliában. Albanese és Kisida hangsúlyozták: a megállapodás „iránytűként” fog szolgálni a következő évtized kétoldalú biztonsági együttműködése számára. A megbeszélés során a felek megállapodtak abban, hogy a két ország egyeztetni fog minden olyan veszélyhelyzettel és arra adandó válasszal kapcsolatban, amelyek a térség biztonság helyzetét érintik.

Szót ejtettek a klímaváltozásról is: támogatásukról biztosították a zéró szén-dioxid-kibocsátás irányába tett regionális lépéseket, valamint a tiszta energiát előállító technológiákba történő befektetések erőteljes növelését. „Mindkét ország 2050-re el kívánja érni a karbonsemlegességet” – hangsúlyozta Albanese újságíróknak az aláírási ünnepséget követően.

A biztonsági megállapodás alapján Canberra és Tokió fokozná az információcserét, valamint a kutatási, befektetési és kereskedelmi együttműködést az alapvető fontosságú ásványi anyagokkal kapcsolatos japán és ausztrál projektek keretében – áll az ausztrál kormány közleményében.

A japán kormányfő aláhúzta: a megújított biztonsági együttműködési megállapodás látogatásának egyik legfontosabb eredménye. „Országunk védelmének minden fontos eleme napirendre került, beleértve az úgynevezett ellencsapás képességét is. Japán védelmi képességeit alapjaiban fogjuk megerősíteni a következő öt év folyamán, amit Anthony is támogat” – hangsúlyozta Kisida Fumio. Rámutatott: a két ország régóta együttműködik, hogy egy szabad és nyitott ázsiai-csendes-óceáni térséget hozzanak létre a jelenlegi „egyre bonyolultabb stratégiai környezetben”.

Ausztrália nagy mennyiségű vasércet, kőszenet, földgázt, marhahúst és búzát exportál Japánba, amelyek jelentős részben Nyugat-Ausztráliából származnak, ezért esett a választás a Canberrától 3700 kilométerre nyugatra fekvő tagállami székhelyre, Perth-re a találkozó helyszínének kiválasztásakor. Az ausztrál miniszterelnök májusi hivatalba lépése óta már negyedszer találkozott japán partnerével.